Izbornik
08.06.2021

U MURTERU OTVORENA PASARELA

Završeni su radovi na poučno tematskoj šetnici – pasareli - u samom centru naselja Murter , neposredno uz glavni trg kojom je spojena šetnica od Trga Rudina do plaže Luke, a time je prvi put u povijesti Murtera omogućen cjeloviti pješački lungo mare duž tog dijela obale!

Šetnica je svojevrstan prečac kojim se omogućuje direktna veza glavnog trga Rudina s dijelom povijesne – tradicijske obale s mulićima i starim magazinima koji su izgrađeni u vrijeme murterske " kolonizacije " prekomorskih posjeda – kornatskog otočja te maslinika Modrave.

Pasarela je izrađena od hrastovih letvi na pocinčanoj čeličnoj konstrukciji, a dvije poučne table na stazi će posjetitelje upoznavati s bogatom pomorskom baštinom Murtera.
Također, na novoj šetnici postavljeni su prstenovi za privez tradicionalnih drvenih brodova s latinskim jedrima kao okosnica budućeg muzeja na otvorenom.
Radovi na izgradnji vrijedni 531.300,00 kuna sufinancirani su sredstvima EU iz Fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 451.605,00 kuna, a ostatak iz fondova Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske preko natječaja LAGUR-a Galeb.


- Kada smo krenuli u ovaj projekt, naišli smo na jako puno skepticizma, neodobravanja, prepreka te nismo naišli na podršku kakvu smo očekivali. Međutim njenim dovršetkom smo dokazali da se upornost i trud isplate, a sada nam mjesto krasi nova šetnica. Na taj način otvaramo novo poglavlje povijesti, baštine i tradicije te se trudimo ići u korak s vremenom jer ono što danas napravimo ostavljamo našim najmlađima na korištenje i ponos – kazao je Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati.

više...
07.06.2021

KUĆA UMJETNOSTI ARSEN

Službeno je završena obnova bivšeg kina Odeon i dobivena je uporabna dozvola.
Obnova se sastojala od šest faza. Krenulo se od sanacije statike i vlage te je pri tom definiran konačni oblik objekta. Prostor je u obnovi podijeljen na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom i garderobom, te prostor dvorane, dok je liftom povezana sa gornjom etažom koja je namijenjena izvođačima i tehnici. Posebna pažnja posvetila se uređenju interijera.
Kuća umjetnosti Arsen polivalentna je dvorana namijenjena svim vidovima umjetnosti: glazbenim i scenskim događanjima, filmskim projekcijama, izložbama i konferencijama. Uz vrhunsku tehničku opremljenost, krasi je i modularni pod koji se može podizati i spuštati što omogućuje da pozornica bude u bilo kojem dijelu dvorane ovisno o potrebama onoga što će se u njoj događati.
Otvaranje Kuće umjetnosti Arse je popraćeno u svim medijima što pokazuje na važnosti ovakvom jednom objektu koje je Šibenik i zaslužio.

https://www.sibenik.hr/projekti/kuca-umjetnosti-arsen/43.html
https://www.jutarnji.hr/kultura/glazba/u-sibeniku-otvorena-kuca-umjetnosti-arsen-ganuta-gabi-novak-znam-da-vidi-sve-ovo-15078028
https://magazin.hrt.hr/kultura/otvorenje-kuce-umjetnosti-arsen-1988052
https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/kultura/ostalo/otvorena-kuca-umjetnosti-arsen-gabi-novak-mogu-se-samo-rasplakati-od-srece-pogledajte-kako-je-to-izgledalo-veceras-u-sibeniku-1103180
https://www.jutarnji.hr/kultura/glazba/u-sibeniku-otvorena-kuca-umjetnosti-arsen-ganuta-gabi-novak-znam-da-vidi-sve-ovo-15078028
https://www.jutarnji.hr/kultura/glazba/u-sibeniku-otvorena-kuca-umjetnosti-arsen-ganuta-gabi-novak-znam-da-vidi-sve-ovo-15078028
https://hrturizam.hr/kuca-umjetnosti-arsen-u-sibeniku-otvara-se-2-lipnja/

https://studioarx.hr/hr/projekt/241

više...
07.06.2021

ZAVRŠENI RADOVI NA NOVOM OBJEKTU DJEČJEG VRTIĆA U VODICAMA

Završeni su građevinski radovi te opremanje nove zgrade Dječjeg vrtića u Vodicama, što znači da će novu pedagošku godinu oko 200 vodičkih mališana dočekati u novom modernom prostoru veličine 2000 netto kvadrata koji se prostire na parceli u gradskom vlasništvu, u Dočinama, ukupne površine oko 3200 četvornih metara.

Vrtić je koncipiran kao skupina malih kućica okupljenih oko centralnog atrija, međusobno povezanih
pravokutnim korpusom. Vrtićki sklop svojim oblikovanjem i prostorno-volumenskim međuodnosima
asocira na mali gradić, poput strukture i mjerila kuća u Vodicama. Kuće koje čine kompleks svijetlih su
boja s svjetlim dvostrešnim krovom, završno obložene HPL laminatnim pločama. Kuće su dvoetažne, na svakoj etaži je jedna jednica dnevnog
boravka.
Svaka jedinica je izmaknuta u odnosu na osnovni volumen sklopa, te je time omogućeno
osvjetljavanje sa svih strana jedinice, dok južno osvjetljenje dobivaju i preko prozora na glavnoj
komunikaciji orijentiranoj na atrij. Takvim oblikovanjem
ostvarena je vizualna veza hodnika i jedinice, te je pojačana interakcija djece iz različitih jedinica.
U cijelom sklopu je ostvarena kontinuirana veza preko hodnika smještenog uz centralni atrij. Preko
njega je povezan vrtićki sklop s upravom i gospodarstvom.
Osnovni volumen vrtića u koji su kuće 'urezane' obložen je žbukom te završno obojan u četiri nijanse plave boje.
Ulazi u vrtić su naglašeni prodorima u volumen vrtića, a glavni ulaz je posebno atraktivno naglašen žutom bojom.

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/zupanija/zavrseni-radovi-na-novom-vrticu-u-vodicama-sljedeca-dva-mjeseca-uredivat-ce-se-interijer-i-okolis-projekt-je-vrijedan-30-milijuna-kuna-1069160