Izbornik
08.06.2021

U MURTERU OTVORENA PASARELA

Završeni su radovi na poučno tematskoj šetnici – pasareli - u samom centru naselja Murter , neposredno uz glavni trg kojom je spojena šetnica od Trga Rudina do plaže Luke, a time je prvi put u povijesti Murtera omogućen cjeloviti pješački lungo mare duž tog dijela obale!

Šetnica je svojevrstan prečac kojim se omogućuje direktna veza glavnog trga Rudina s dijelom povijesne – tradicijske obale s mulićima i starim magazinima koji su izgrađeni u vrijeme murterske " kolonizacije " prekomorskih posjeda – kornatskog otočja te maslinika Modrave.

Pasarela je izrađena od hrastovih letvi na pocinčanoj čeličnoj konstrukciji, a dvije poučne table na stazi će posjetitelje upoznavati s bogatom pomorskom baštinom Murtera.
Također, na novoj šetnici postavljeni su prstenovi za privez tradicionalnih drvenih brodova s latinskim jedrima kao okosnica budućeg muzeja na otvorenom.
Radovi na izgradnji vrijedni 531.300,00 kuna sufinancirani su sredstvima EU iz Fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 451.605,00 kuna, a ostatak iz fondova Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske preko natječaja LAGUR-a Galeb.


- Kada smo krenuli u ovaj projekt, naišli smo na jako puno skepticizma, neodobravanja, prepreka te nismo naišli na podršku kakvu smo očekivali. Međutim njenim dovršetkom smo dokazali da se upornost i trud isplate, a sada nam mjesto krasi nova šetnica. Na taj način otvaramo novo poglavlje povijesti, baštine i tradicije te se trudimo ići u korak s vremenom jer ono što danas napravimo ostavljamo našim najmlađima na korištenje i ponos – kazao je Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati.

više...
07.06.2021

KUĆA UMJETNOSTI ARSEN

Službeno je završena obnova bivšeg kina Odeon i dobivena je uporabna dozvola.
Obnova se sastojala od šest faza. Krenulo se od sanacije statike i vlage te je pri tom definiran konačni oblik objekta. Prostor je u obnovi podijeljen na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom i garderobom, te prostor dvorane, dok je liftom povezana sa gornjom etažom koja je namijenjena izvođačima i tehnici. Posebna pažnja posvetila se uređenju interijera.
Kuća umjetnosti Arsen polivalentna je dvorana namijenjena svim vidovima umjetnosti: glazbenim i scenskim događanjima, filmskim projekcijama, izložbama i konferencijama. Uz vrhunsku tehničku opremljenost, krasi je i modularni pod koji se može podizati i spuštati što omogućuje da pozornica bude u bilo kojem dijelu dvorane ovisno o potrebama onoga što će se u njoj događati.
Otvaranje Kuće umjetnosti Arse je popraćeno u svim medijima što pokazuje na važnosti ovakvom jednom objektu koje je Šibenik i zaslužio.

https://www.sibenik.hr/projekti/kuca-umjetnosti-arsen/43.html
https://www.jutarnji.hr/kultura/glazba/u-sibeniku-otvorena-kuca-umjetnosti-arsen-ganuta-gabi-novak-znam-da-vidi-sve-ovo-15078028
https://magazin.hrt.hr/kultura/otvorenje-kuce-umjetnosti-arsen-1988052
https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/kultura/ostalo/otvorena-kuca-umjetnosti-arsen-gabi-novak-mogu-se-samo-rasplakati-od-srece-pogledajte-kako-je-to-izgledalo-veceras-u-sibeniku-1103180
https://www.jutarnji.hr/kultura/glazba/u-sibeniku-otvorena-kuca-umjetnosti-arsen-ganuta-gabi-novak-znam-da-vidi-sve-ovo-15078028
https://www.jutarnji.hr/kultura/glazba/u-sibeniku-otvorena-kuca-umjetnosti-arsen-ganuta-gabi-novak-znam-da-vidi-sve-ovo-15078028
https://hrturizam.hr/kuca-umjetnosti-arsen-u-sibeniku-otvara-se-2-lipnja/

https://studioarx.hr/hr/projekt/241

više...
07.06.2021

ZAVRŠENI RADOVI NA NOVOM OBJEKTU DJEČJEG VRTIĆA U VODICAMA

Završeni su građevinski radovi te opremanje nove zgrade Dječjeg vrtića u Vodicama, što znači da će novu pedagošku godinu oko 200 vodičkih mališana dočekati u novom modernom prostoru veličine 2000 netto kvadrata koji se prostire na parceli u gradskom vlasništvu, u Dočinama, ukupne površine oko 3200 četvornih metara.

Vrtić je koncipiran kao skupina malih kućica okupljenih oko centralnog atrija, međusobno povezanih
pravokutnim korpusom. Vrtićki sklop svojim oblikovanjem i prostorno-volumenskim međuodnosima
asocira na mali gradić, poput strukture i mjerila kuća u Vodicama. Kuće koje čine kompleks svijetlih su
boja s svjetlim dvostrešnim krovom, završno obložene HPL laminatnim pločama. Kuće su dvoetažne, na svakoj etaži je jedna jednica dnevnog
boravka.
Svaka jedinica je izmaknuta u odnosu na osnovni volumen sklopa, te je time omogućeno
osvjetljavanje sa svih strana jedinice, dok južno osvjetljenje dobivaju i preko prozora na glavnoj
komunikaciji orijentiranoj na atrij. Takvim oblikovanjem
ostvarena je vizualna veza hodnika i jedinice, te je pojačana interakcija djece iz različitih jedinica.
U cijelom sklopu je ostvarena kontinuirana veza preko hodnika smještenog uz centralni atrij. Preko
njega je povezan vrtićki sklop s upravom i gospodarstvom.
Osnovni volumen vrtića u koji su kuće 'urezane' obložen je žbukom te završno obojan u četiri nijanse plave boje.
Ulazi u vrtić su naglašeni prodorima u volumen vrtića, a glavni ulaz je posebno atraktivno naglašen žutom bojom.

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/zupanija/zavrseni-radovi-na-novom-vrticu-u-vodicama-sljedeca-dva-mjeseca-uredivat-ce-se-interijer-i-okolis-projekt-je-vrijedan-30-milijuna-kuna-1069160

više...
29.03.2021

Studio ARX donira projektnu dokumentaciju za obnovu potresom stradalog područja

Studio ARX donira kompletnu dokumentaciju za obnovu jedne obiteljske kuće stradale od potresa krajem 2020.g na području Sisačko-moslovačke županjije.

Donirana dokumentacija pokriva sve faze, od ishođenja legalnosti postojeće kuće, ocjene stanja konstrukcije i oštećenja, projekta uklanjanja kuće uništene u potresu, do glavnog i izvedbenog projekta s pripadnim troškovnicima spremnim za javno nadmetanje.

Zadovoljstvo nam je bilo pomoći plemenitoj akciji Općine Tisno koja je odabrala kuću obitelji Ivane Telebar iz Stare Drenčine, koju će zajedno s donacijama građana i poduzetnika obnoviti.

više...