Izbornik

Vijesti

18.02.2019

Šibenski arhitekti osmislili novo rješenje za dvostruki bedem! Pogledajte njihov inovativan pristup

Studio ARX u suradnji sa švicarskom firmom Inauen-Schätti AG dao je svoju ideju o aktualnoj temi kako bi trebalo urediti pristup na tvrđavu sv. Mihovila kroz dvojne bedeme poznatih kao ‘Cesta spasa’. Ustupili su svoje rješenje Šibenskom portalu, a ono se oslanja na potpunu valorizaciju starih zidina koje se trebaju temeljito konzervirati i prezentirati javnosti. Temelji se na električnoj uspinjači koja je kao rješenje primijenjena u gradovima Europe poput Ljubljane, Salzburga, Budimpešte, Atene, Lisabona i niza drugih zaštićenih povijesnih dobara.

A u čemu je prednost uspinjače u odnosu na druga rješenja? Riječ je, vele arhitekti, o modernoj maksimalno ostakljenoj kabini dimenzija 3 puta 1,6 puta 2,2 metra za 20 do 30 ljudi koji omogućava prezentaciju dvojnih bedema u cijelosti s minimalnim invazivnim intervencijama.
– Tračnice po kojima kabina putuje vrlo su uske i traže točkasto temeljenje na velikim rasponima, čime bi se građevinska intervencija unutar bedema dovela na minimum, a time i opasnost od stradavanja vrlo osjetljive zaštićene strukture. Ovo rješenje omogućava promjenu nagiba tračnica, što zahtijeva zatečena konfiguracija terena unutar dvojnih bedema, a da pri tom pod kabine zadrži horizontalni položaj. Brzina kretanja je idealno prilagođena panoramskom razgledavanju i brzini protoka posjetitelja – ističu arhitekti Damir Lasinović i Jure Knežević iz studija Arx.
Posljedica takvog rješenja je, napominju, financijski izuzetno rentabilna intervencija, ekološki prihvatljiva i samoodrživa. Točka krajnjeg podizanja nalazi se iznad najstrmijih dijelova uspona gdje nastavak obilaska ne traži ozbiljniji fizički napor, a omogućava daljnje razgledavanje podzida sa zapadne strane tvrđave s ostacima pripadajućih kula koje datiraju iz 14. ili 15. stoljeća.

– Smisao je posjetitelju približiti duž cijele trase povijesnu znamenitost dvojnih bedema, podzida i kula kao važni integralni dio tvrđave. Tijekom uspinjanja imat će priliku nesmetano doživjeti svu ljepotu zaštićene kulturne baštine, jer smisao pristupa kroz dvojne bedeme nije samo brzi dolazak na tvrđavu, već cjelovito upoznavanje sa svim njenim dijelovima – kazali su nam Lasinović i Knežević.
U slučaju da to rješenje bude prihvatljivo konzervatorskim službama i gradskim ocima, svu projektnu dokumentaciju integriranu u arhitektonsko rješenje, kao i svu tehničku podršku švicarska tvrtka Inauen-Schätti AG je, doznajemo od tehničkog voditelja Thomasa Mullera, spremna ustupiti potpuno besplatno.

http://sibenskiportal.rtl.hr/2019/02/18/foto-sibenski-arhitekti-osmislili-novo-rjesenje-za-dvostruki-bedem-pogledajte-njihov-inovativan-pristup/

više...
07.02.2019

Projekt vrijedan 2,4 milijuna kuna: U Tribunju počinje gradnja nove šetnice Luna-Zamalin

Načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić i predstavnik izvođača radova iz tvrtke Agrad potpisali su danas Ugovor o izgradnji šetnice Luna-Zamalin vrijedan 2,4 milijuna kuna.

Radovi počinju krajem sljedećeg tjedna, trajet će do početka lipnja u prvoj fazi koja će obuhvatiti spajanje Zamalina sa postojećim dijelom šetnice kod Lune. Nakon ljetne sezone će se ista dovršiti na način da će se popločati s kamenom i postaviti urbana oprema.

http://sibenskiportal.rtl.hr/2019/02/06/projekt-vrijedan-24-milijuna-kuna-u-tribunju-pocinje-gradnja-nove-setnice-luna-zamalin/

https://www.sibenik.in/zupanija/najdrazi-projekt-mladog-nacelnika-sljedeci-tjedan-pocinje-gradnja-nove-setnice-u-tribunju/103012.html

više...
29.01.2019

Ministarstvo odobrilo 350.000 kuna za projekt uređenja trga ispred škole u Betini

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je Općini Tisno 350.000 kuna za uređenje parka ispred škole u Betini prema projektu s kojim je Općina aplicirala sukladno Javnom pozivu Program za razvoj otoka 2019. godine.


Odluku o odabiru projekata za Program razvoja otoka u 2019. ministrica je potpisala u ponedjeljak te je danas objavljena na stranicama službenim stranicama Ministarstva. Cilj Programa za razvoj otoka je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti, a njime će se ukupno će se na području otoka i poluotoku Pelješcu sufinancirati 51 mali kapitalni projekt za što se u državnom proračunu osigurao iznos od 22,8 milijuna kuna.

– Procijenjena vrijednost radova na uređenju trga ispred betinske škole je 1,2 milijuna kuna s PDV-om. Postupak javne nabave je u tijeku i bude li sve išlo po planu radovi će biti gotovi do početka turističke sezone – najavljuje načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Ovo su, kako kaže načelnik Klarin za portal Rudina Press, prva sredstva koja su Općini Tisno u ovoj godini odobrena iz EU fondova, a očekuje se još ovakvih dobih vijesti jer su općinski projekti aplicirani na čitav niz natječaja za dodjelu sredstava. Među već odobrenim projektima je dječji vrtić s jaslicama u Jezerima, za koji je Općini Tisno već odobreno 5,2 milijuna bespovratnih kuna.

http://studioarx.hr/hr/projekt/336

više...
24.09.2018

AMPHORARIUM Projekt koji može otok pretvoriti u ronilačku meku

U murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici danas je predstavljen Projekt Posjetiteljsko-interpretacijskog centra “Amphorarium”, koji uz predstavljanje antičke baštine Murtera kani uvezati i lokalnu poljoprivredu, gastronomiju i ronilački turizam.
Projekt su uz načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova i voditelja Odsjeka za financije razvoj i gospodarstvo Luku Ježinu predstavili arhitekt Damir Lasinović i njegovi suradnici iz Studija Arx d.o.o. Jure Knežević i Iva Petrov, Jelena Devićić i Marko Barišić iz šibenske tvrtke Kocka d.o.o. te ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.
– Rješavajući imovinsko-pravne odnose zemljišta za gradnju dječjeg vrtića otkrili smo stoljetnu gusternu i od početne ideje njenog uređenja došli do projekta vrijedog 11 milijuna kuna. Njime ćemo dobiti portal u povijest, koji nas vraća u razdoblje Grčke i Rima, što će će zajedno Muzejem betinske drvene brodogradnje učiniti Murter jedinstvenim i nezaobilaznim odredištem na turističkoj karti Hrvatske. To nipošto neće biti još samo jedna građevina, već će unutar Amphorariuma kroz razne manifestacije biti predstavljeno sve što je Murter bio i što je danas. Podrazumijeva i rast interesa za ronilački turizam, podizanje ronilačkih centara višz razinu te razvoj turističkih ruta na podmorskim arheološkim lokalitetima. U tom smislu već traju i pregovori o aktiviranju barokomore u samom Murteru, što će svakako puno značiti za razvoj ronilačkog turizma na ovom dijelu obale – rekao je načelnik Turčinov, uz zahvale cijelom timu koji je omogućio pokretanje projekta.
Luka Ježina pojasnio je kako se investicija planira realizirati kroz EU fondove te da građevinske radove otpada 8,5, a na likovni postav i uređenje interijera 3,5 milijuna od ukupnih 11 milijuna kuna planiranog troška. Predstoji izrada glavog projekta i ishovanje građevinske dozvole te prilagodba prostorno-planske dokumentacije.

– Realizacija projeka će uvelike ovisiti o dinamici ishodovanja tih dokumenata i dinamici natječaja za europska sredstva, a planira se realizirati unutar pet godina – rekao je Ježina, uz napomenu da je tu uračunata i realizacija prioritetnih projekata Općine Murter-Kornati, kao što su dječji vrtić s jaslicama, starački dom i sustav odvodnje.

– Nakon lanjske godine, koja je u smisli kapitalnih ulaganja bila udarnička, ovu 2018. smo prozvali papirnatom jer smo se fokusirali na izradu projekata i rješavanje prostorno-planske dokumentacije. No, svejedno smo uspjeli realizirati drugu fazu plaže Luke, stazu na Crnikovcu i prvu fazu uređenja Arheloške plaže Colentum koju nismo mogli provesti kroz EU fondove zbog privatnog vlasništva – rekao je Ježina.
Ove je godine Općina Murter-Kornati, istaknuo je Ježina, na natječaje prijavila projekte vrijedne blizu 20 milijuna kuna, a u tijeku je priprema novih, vrijednih čak 40 milijuna eura, ne računajući projekt kanalizacije i projekt Kurnata Rediviva.

Ježina je dodao kako ohrabruje i vijest o odobrenju projekta Arheološkog parka Colentum u sklopu Interreg Hrvatska – Italija, o čemu će narednih dana biti više riječi te je za razdoblje do kraja godine najavio i predstavljanje projekata uređenja plaže Slanica i Jadranskog centraza održivi razvoj otoka i priobalja.
Uz ljude iz Općine, Studija Arx, Kocke i Muzeja grada Šibenika, rečeno je na predstavljanju, značajnu ulogu u cijelom projektu ima i Udruga Argonauta.

– Upravo je Sanja Tabori iz Argonaute iznjedrila naziv Amphorarium, koji označava sadržano u amfori. A sadržaj amfore je poanta cijele priče, vino, maslinovo ulje, začini… čijim povezivanjem dolazimo do izuzetnog potencija gspodarske suradnje naših ugostitelja s OPG-ima, zadrugama i ronilačkim klubovima, što će svakako biti poticaj gospodarskom razvoju i turističkoj promociji – rekao je Ježina.

Danas predstavljene vizualizacije Amphorariuma pogledajte OVDJE, a detalje prezntacije u tekstualnom obliku OVDJE.
http://www.rudinapress.hr/index.php/2018/09/21/amphorarium-posjetiteljsko-interpretacijski-centar-pretvara-otok-u-ronilacku-meku/

više...