Izbornik

Vijesti

03.10.2019

Krenula je izgradnja dječjeg vrtića u Vodicama

Za dvjesto vodičkih mališana
Krenuli su prvi radovi na dječjem vrtiću u Dočinama vrijedni 24 milijuna kuna
Dječji vrtić veličine 2500 kvadrata gradi se na gradskom zemljištu u Dočinama, poznatom po donedavnom prostoru vodičke Torcide. Rok izgradnje je 348 dana, a moći će primiti 200 mališana.
- Počeli su danas radovi kako je i planirano kad se završi zabrana izvođenja radova. Gradilište je ograđeno, stigli su bageri. Sretna sam što je sve počelo, pogotovo jer se radi o dječjem vrtiću. Nadam se da će sve biti prema planiranom roku, kazala je gradonačelnica Nelka Tomić.

Po ugovoru rok izgradnje je 348 kalendarskih dana od kojih se ne uračunava vrijeme za koje postoji na području Grada Vodica zabrana izvođenja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone.

Također, projekt izgradnje ovog novog dječjeg vrtića vrijedan je nešto više od 24 milijuna kuna. Najveći dio novca osiguran je kreditom od 20 milijuna kuna. S 1,2 milijuna kuna projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je preostalih tri milijuna kuna izdvojeno iz gradskog proračuna.

Cijeli članak pročitajte na portalu INFOVODICE
https://www.infovodice.com/vijesti/12969-krenuli-su-prvi-radovi-na-djecjem-vrticu-u-docinama-vrijedni-24-milijuna-kuna.html

više...
03.10.2019

Transformacija trga u polivalentno igralište

U kontekstu zamaha sveopće “turistifikacije” javnog prostora na jadranskoj obali i otocima, sve se rjeđe realiziraju arhitektonsko-urbanistički projekti namijenjeni neometanom i slobodnom korištenju svih stanovnika – kako privremenih, onih koji ondje borave tijekom turističke sezone, tako i onih stalnih. Ljetos je u naselju Betina na otoku Murteru završen projekt koji prostor nadomak osnovne škole pretvara u mjesto igre, druženja i sastajanja. Na čestici omeđenoj s dvije prometnice, privatnom parcelom i školskom zgradom, koja se dosad koristila kao parkiralište za potrebe samoposlužne trgovine smještene u prizemlju školske zgrade, izgrađeno je polivalentno igralište za razne sportove i discipline primjerene tjelesnom odgoju (od skoka u dalj, graničara, košarke, malog nogometa, badmitona, odbojke, itd.). Obodno su formirane tribine za praćenje sportske igre, na kojima se također mogu održavati razne predstave, događanja i slično.
Projekt dječjeg igrališta u Betini potpisuju Damir Lasinović i Stefan Horvat iz arhitektonskog studija Arx, koji su nastojali doskočiti postojećem problemu i potpuno zanemarenoj potrebi djece za aktivnostima, kao i njihovoj sigurnosti (s obzirom na blizinu prometnice), a pritom u planiranju omogućiti i neometano funkcioniranje okolnih postojećih sadržaja te istovremeno na trgu zadržati postojeća spomen-obilježja – biste palim betinskim herojima.
“Izgradnjom kružnog dječjeg igrališta promjera 17 m, upuštenog u okolni teren za 1 m, osigurana je fiksna zaštitu korisnika, te je smanja potreba za visokom zaštitnom ogradom koja bi dodatno narušila dojam i prostor. Svi zidovi i oprema unutar igrališta zaštićeni su amortizirajućim oblogom od polietilenske pjene kako bi se izbjegle ozljede djece”, pojašnjavaju autori te dodaju: “Kako bi samo igralište dodatno približili djeci kao primarnim korisnicima, linije i gabarite sportskih disciplina obojali smo kombinacijama veselih boja u razigranim oblicima oblogom od višeslojnog visokoelastičnog sustava. Oko samog igrališta formirali smo zone odmora s klupama i stablima koja će omogućiti hlad u ljetnim mjesecima, a noću su te zone ambijentalno osvjetljene podnim LED lampama. Na jugozapadu obuhvata ostalo je dosta mjesta gdje smo uspjeli smjestiti zonu sa spomenicima palim borcima NOB-a koje smo zatekli u parku, te osigurali dovoljan broj parkirnih mjesta za potrebe samoposluge i dostave.”

https://vizkultura.hr/transformacija-trga-u-polivalentno-igraliste/

više...
19.08.2019

BETINA Zaigrajte basket i mali nogomet pred školom!

Umjesto automobilima za parkiranje, služit će djeci za igru – trg ispred škole u Betini u pruređen je u dječje igralište.

Upravo su završeni radovi uređenja trga pred betinskom zgradom Područne škole OŠ Murterski škoji. Riječ je o investiciji Općine Tisno vrijednoj 1,3 milijuna kuna, od čega je 350.000 namaknuto iz Programa za razvoj otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Prema projektu arhitektonskog Studia Arx iz Šibenika tvrtka Bučić gradnja d.o.o. uredila je ograđeno sportsko dječje igralište za basket i mali nogomet promjera 17 metara. Tu su tribine, zeleni džepovi i par pakirališnih mjesta. Biste palih betinskih heroja – španjolskog borca Dragutina Bilića i prvoborca NOR-a Nikole Škevina – zadržale su mjesto na trgu. Radovi započei 25. ožujka trebali su biti završeni do sredine lipnja, ali su se po običaju odužili.
Smještaj dječjeg igrališta tik uz prometnicu značio bi rizik za djecu, ali tome je arhitekt doskočio spuštanjem igrališta ispod razine ceste i podizanjem pletene ograde. Jedini je pravi problem kolovoško sunce koje u podne ne dopušta igranje košarke i nogometa na orvorenom. No, dok posađena stabla ne narastu i razviju krošnje igralište je vrlo ugodno prijepodne i navečer. Svečanog otvorenja neće biti, pa se djeca i roditelji pozivaju da isprobaju igralište. Vrijedi pogledati i onima koji nemaju interesa za dječju igru. Vrlo smjela arhitektona ideja Studia Arx u naravi se doima impresivno.

http://www.rudinapress.hr/index.php/2019/08/06/betina-zaigrajte-basket-i-mali-nogomet-pred-skolom/

više...
21.03.2019

Početak radova na uređenje Trga ispred škole u Betini

Na trgu ispred zgrade u kojoj je smještena Područna škola OŠ Murterski škoji arhitektonski Studio Arx iz Šibenika osmislio je ograđeno polivalentno dječje igralište promjera 17 metara s tribinama, zelenim džepovima i nekoliko parkirališnih mjesta. Riječ je o investiciji Općine Tisno u iznosu od 1,2 milijuna kuna, od čega je 350.000 namaknuto iz Programa za razvoj otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Posao je u postupku javnog nadmetanja dobila tvrtka Bučić gradnja d.o.o. te je početak radova najavljen za ponedjeljak 25. ožujka.

Radovi će se odvijati u periodu od 60 radnih dana. Planirani završetak cijelog obuhvata je 15. lipanj 2019. godine.

http://www.tisno.hr/clanci/obavijest-o-pocetku-radova-ure-enje-trga-ispred-skole-u-betini/964.html

http://www.rudinapress.hr/index.php/2019/03/20/betina-gradi-se-trg-pred-skolom-maknite-aute/

više...