Izbornik
11.11.2015

FOTO Betina postaje živi muzej na otvorenom, od 15 milijuna potrebnih kuna čak 85 posto izvučeno iz fondova

Betinski 'Trg na moru', strogi centar tog mista, uskoro će biti u potpunosti uređen, kao sastavni dio 15 milijuna kuna vrijednog projekta otvaranja Muzeja brodogradnje i Posjetiteljskog centra Vransko jezero, doznajemo u Općini Tisno koja je osigurala za tu namjenu novac i to čak 85 posto bespovratnih sredstava koje su povukli iz raznih fondova.
- Kompletno mijenjamo urbano srce Betine i zajedno s Muzejom brodogradnje i Posjetiteljskim centrom Parka prirode Vransko jezero, bit će to jedna fantastična cjelina u kojoj će turistima biti ponuđeno puno više od sunca i mora. Mijenjamo kompletno lice Betine kroz atraktivnu priču i alternativnu ponudu – kaže načelnik Općine Tisno koja upravlja najvećim dijelom otoka Murtera, pa tako i Betinom.

Projekt uređenja betinskog 'Trga na moru' napravio je poznati šibenski arhitekt Damir Lasinović, a zamišljen je na način da se na otvorenom ukomponiraju muzej i posjetiteljski centar. Na vanjskoj recepciji muzeja, koji će se nalaziti na trgu, turistima će biti pripremljen doček, a u mandroću će biti izloženi tradicionalni betinski brodovi s latinskim idrom kao svojevrsna atrakcija. U podu trga koji će zadržati tradicionalni štih, bit će staza koja će iz muzeja na otvorenom voditi prema Muzeju brodogradnje gdje će turistima biti prikazan proces izgradnje starih betinskih brodova, artefakti i bogata povijest brodogradnje po čemu je Betina nadaleko poznata. U čast tradiciji, na trgu će biti podignut i spomenik brodograditelju pa će cijeli centar Betine, postati živi muzej na otvorenom.
Na trgu će biti i prezentacijski centar Parka prirode Vransko jezero s recepcijom odakle će se turisti direktno brodovima prebacivati u park prirode.

- Sve to, uključujući uređenje trga, koštat će oko 15 milijuna kuna, od čega smo 85 posto osigurali bespovratno iz raznih fondova i to je ono što posebno raduje – rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.
http://m.sibenik.in/zupanija/foto-betina-postaje-zivi-muzej-na-otvorenom-od-15-milijuna-potrebnih-kuna-cak-85-posto-izvuceno-iz-fondova/30057.html

više...
11.11.2015

FOTO: RADOVI PRI KRAJU: Ljetna pozornica na sv. Mihovilu dobila gledalište, dizalica se skida 25. svibnja!

Na tvrđavi sv. Mihovila jučer je postavljeno gledalište koje može primiti nešto više od 1000 posjetitelja čime buduća ljetna pozornica polako poprima svoj finalni izgled. Objekt koji s velikim nestrpljenjem čekaju svi Šibenčani, svoja bi vrata trebao otvoriti 7. lipnja velikim svečanim koncertom. Sam kulturni program otvorenja ljetne pozornice na sv. Mihovilu javnosti će obznaniti voditeljica tvrđave Gorana Barišić-Bačelić na konferenciji za novinare u utorak, 13. svibnja. Do tada, svečanost otvorenja zavijena je velom tajne.
Zbog roka koji moraju ispoštovati, radovi na pozornici idu užurbanim tempom. Glavni nadzorni inžinjer Damir Lasinović ističe kako je dobro da je postavljen ultimativni rok kako bi svi skupa zapeli kako treba.
-Izvođač radova s terena mora otići 1. lipnja. Dakle, od tog datuma gore ga nema. Kranska dizalica skida se 25. svibnja, a od 19. svibnja počinjemo proceduru ishodovanja uporabne dozvole tako da sva tehnička papirologija bude ispunjena. Ne pada mi napamet da se gore puste ljudi prije nego što sve bude riješeno – poručuje Lasinović. Jutros je održana koordinacija svih angažiranih na ovom mega projektu s gradonačelnikom Željkom Burićem, a tema su bila upravo tehnička pitanja, osiguranje dokumentacije i potrebnih atesta.

-Problemi se riješavaju u hodu, no ne postoje nikakve objektivne prepreke da se otvorenje pozornice odgodi od planiranog datuma. Radi se na uređenju okoliša i pristupnom putu kod Doma zdravlja, no ukoliko taj dio ne bude 100 posto gotov to neće utjecati na samo otvorenje pozornice – govori nam Lasinović.
http://sibenskiportal.hr/2014/05/08/foto-radovi-pri-kraju-ljetna-pozornica-na-sv-mihovilu-dobila-gledaliste-dizalica-se-skida-25-svibnja/

više...
11.11.2015

Prezentiran Idejni projekt uvale Sovlja

Javni uvid u idejni projekt uvale Sovlja održan je ovog ponedjeljka, 29. travnja, u 19 sati prezentacijom Damira Lasinovića, Sanje Ćaleta Car i Ive Bačića, projektanata iz arhitektonskog studija ARX d.o.o Šibenik, pred punim Kulturnim centrom u Tribunju. Prezentaciji su uz zainteresirane mještane prisustvovali i predstavnici Općine, načelnik Damir Pilipac, zamjenika načelnika Slobodan Ukić te pročelnica Sanja Kumanović Stipaničev. Arhitekt Lasinović započeo je predstavljanje projekta okupljenima iznoseći opće podatke o uređenju obale i plaže, a detaljnije je objasnio prema dijelovima. Prvi od tri dijela odnosi se na adaptaciju i uređenje obalnog zida te izdvojenih sadržaja na prostoru iznad obalnog zida (parking, dječje igralište) za koji su neke predradnje već napravljene lani, a s daljnjim radovima trebalo bi se krenuti ove jeseni. Zonu koja obuhvaća plažu te plažni trg s pripadajućom komunalnom infrastrukturom (ležajke, tuševi, kabine, ugostiteljski dio, kiosk) dodatno je pojasnila arhitektica Ćaleta Car naglasivši da će sve biti izrađeno od kamena i drvenih materijala koji se uklapaju u interijer i lako se održavaju u dodiru sa suncem i solju. Plažni dio ogradit će se zelenilom i tako odvojiti od prometnice koja bi ionako ljeti trebala biti zatvorena. Plaža je prilagođena odraslima i djeci, a na više lokacija predviđene su rampe za osobe s invaliditetom kako bi im bio olakšan ulaz u more. Na plažu nastavlja se treći dio gdje je smješteno istezalište brodova na koje se nastavlja još jedan dio uvale uređen za privez brodova iznad kojeg je predviđeno i parkiralište za sve one koji pristupaju istezalištu ili plaži s istočne strane. Nakon predstavljanja projekta od strane arhitekata prešlo se na brojna pitanja prisutnih stanovnika Sovlje i Tribunja, a najviše rasprave izazvalo je već najavljeno uređivanje i asfaltiranje prometnice iznad plaže protiv koje su se pobunili neki od vlasnika turističkih objekata u Sovlji uvjereni da će zbog prometnice plaža biti skroz ukinuta i narušena. Načelnik Pilipac i zamjenik Ukić umirili su prisutne naglasivši još jednom da je riječ o smanjivanju prometnice za pola širine od postojeće koja će biti jednosmjernog karaktera te će se ljeti zatvarati za promet kako bi stanovnici i gosti bezbrižno mogli uživati na plaži. Neka od pitanja bila su vezana uz istezalište brodova, no i projektant i vlasnik trenutnog brodogradilišta u Sovlji naglasili su da se drže ekoloških standarda i da će takvu praksu nastaviti i u budućnosti. Svakako iz prezentacije je bilo jasno da je riječ o dugoročnoj i vrijednoj investiciji koju su okupljeni pozdravili i od koje će imati koristi domaće stanovništvo i turisti, a koja samo potvrđuje viziju Tribunja i Sovlje kakvi bi trebali biti u budućnosti.

Prezentaciju možete preuzeti na: http://www.mediafire.com/view/?cwh9kgjujl3fdc8
http://www.tribunj.hr/novost.aspx?idNews=c6da8d99-6bf5-436e-876b-f2d33c0b2c2d

više...
11.11.2015

PREDSTAVLJEN PROJEKT PRVOGA ŠIBENSKOG KUPALIŠTA PLAŽA USRED ŠIBENIKA Kupanje s pogledom na Dolac i katedralu

Ono što nikad nije imao - suvremeno uređenu gradsku plažu, a desetljećima već praktički nikakvu - Šibenik će dobiti već iduće godine, a kompletno dovršen objekt osvanut će pred građanima Šibenika i gostima u 2013.

S obzirom na rješenja, odnosno idejni projekt koji je izradio arhitektonski biro ARX, a koji sad ide ne lokacijsku dozvolu, s obzirom na izgled i sadržaje - šibenski Banj nadoknadit će desetljeća čekanja na gradsku plažu i pružiti ono što u ovom trenutku ima malo koja gradska plaža susjednih gradova: izuzetno lijepe vizure prema gradskom predjelu Dolac, staroj gradskoj jezgri, vizure kojima gledajući s plaže dominira kupola katedrale sv. Jakova!
Spoj starog i novog

- Ovo nije projekt od stotina milijuna eura, kad bude dovršena, plaža će stajati oko 10 milijuna kuna, odnosno milijun i pol eura. Ali po značenju koje će imati za grad - ovo se zaista može svrstati u velike projekte - rekao je gradonačelnik Ante Županović predstavljajući projekt nove gradske plaže.

Ovim ćemo, kaže Županović, ući u obitelj gradova koji imaju plažu, to će sigurno zadržati goste koji u Šibenik više neće dolaziti samo u tranzitu.

S obzirom na planove, na prostoru bivšeg TEF-a bit će to spoj novog i starog Šibenika na najbolji mogući način - govori gradonačelnik. Dogradonačelnik Franko Vidović bio je, zapravo, prvi koji je bacio oko na plato uz more nastao nakon čišćenja brda troske.
Već tada, prije godinu i pol dana, Vidoviću je sinula ideja o plaži, obilazio je teren i formulirao ideju gotovo svaki dan i danas ne krije zadovoljstvo što je šibenska plaža već u ovom trenutku - bez obzira što će „proraditi“ tek iduće godine - realnost:

- Kad smo prije godinu i pol počeli ovu priču, najveći je problem bio u tom dijelu nedovršeni kolektor pa su se u širem okruženju plaže i dalje izlijevale otpadne vode Meteriza i Njivica.

Sad se i to rješava, a u međuvremenu je studija Instituta Ruđer Bošković pokazala da je morsko dno, samim tim i morska voda, u tom dijelu izuzetno pogodna za plažu: bez štetnih sedimenata i štetnih tvari u stupcu mora iznad dna.

Tada smo već bili mirni: za uređenje plaže na Banju nije bilo nikakvih zapreka ni problema. Bili smo valjda posljednji grad na obali koji nema svoju plažu i premda možda zvuči patetično - ovim ispunjavamo davni san Šibenčana. Plaža će biti uređena na desetak tisuća „kvadrata“ platoa ispod parkirališta kod bazena u Crnici.
Javno mnijenje

Oko plaže Banj provedeno je čak i malo ispitivanje javnog mnijenja - više od 50 posto građana snažno podupire ovaj projekt i smatra ga najpoželjnijim i najboljim projektom ove gradske vlasti. Prijepora s gradskom vlasti, ma koja bila, građani će (kao i novinari...) imati uvijek, no projekt gradske plaže ima konsenzus i sasvim sigurno je izniman politički poen za one koji tu vlast obnašaju u ovom trenutku.

Preostaje im još realizirati i drugi san generacija Šibenčana koji je, doduše, započela prethodna gradska vlast: zaokružiti na Pekovcu projekt gradske i klupske lučice JK Val. Tako će do sada devastirani dio grada - na korak od njegovih najvećih vrednota poput stare gradske jezgre i UNESCO-ova spomenika, izrasti u reprezentativan objekt sa svim pratećim sadržajima suvremene gradske plaže.

Šibenčani će, napokon, na kupanje moći pješice i sa šugamanom ispod ruke, a u svim promidžbenim materijalima već će od jeseni stajati da se šibenska gradska plaža nalazi na pet minuta hoda od gradskog hotela i zaštićene stare gradske jezgre i apartmanskog smještaja unutar nje.

Osim proračunskoga gradskog novca, gradska vlast računa i na fondove EU-a, a postoji i mogućnost da Grad uđe u partnerski odnos s privatnim investitorima. Od 13. srpnja gradska uprava i tvrtka ARX organizirat će u Gradskoj knjižnici desetodnevnu prezentaciju arhitektonskog projekta i javnu tribinu na kojoj će s građanima razgovarati o njihovu Banju.
http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/142607/Default.aspx

više...