Izbornik

Vijesti

21.10.2016

Arhitekt Damir Lasinović: ‘Velika Rudina kao dnevni boravak Tišnjana’

Predstavljanjem idejnih rješenja arhitekata Damira Lasinovića i Dinka Peračića sinoć je u općinskoj vijećnici je otvorena javna rasprava o uređenju Trga Rudina. Zbog važnosti ovog projekta za Tisno na portalu Rudinapress detaljnije ćemo predstaviti oba projekta. Danas donosimo rješenje arhitekta Lasinovića iz Studija Arxzajedno s 3d vizualizacijama:

Urbanistički, Tisno smo prepoznali kao razvučenu formu stiješnjenu između brijega i mora, bez centralnog mjesta okupljanja, s mediteranski tipičnim dugim ulicama – kaletama u drugom planu od mora. One se ne križaju ili završavaju na trgovima, već na otvorenim i nedefiniranim prostorima – poljanama koje su danas poprimile funkciju parkirališta.

Najveći od njih, Velika Rudina, danas potpuno nejasan i nedefiniran poveliki prostor u kontaktu s Uskom ulicom i Prolazom Ante Obratova neprimjeren je logici povijesnog centra i upravo traži artikulaciju na temu ulica – trg – crkva – tržnica, ili Tišnjanski centro storico.
Dakle, na tom budućem tragu i očekujući da Velika Rudina postane centar okupljanja i događanja cijele godine, napravili smo projekt Tišnjanskog dnevnog boravka.

Nekoliko je temeljnih odrednica koje danas karakteriziraju ovaj prostor, tri poprečne nedvojbeno nužne komunikacije, pogotovo srednja prema crkvi, prebrza i prejaka uzobalna komunikacija, spomenuti kontakt na glavnu pješačku komunikaciju kroz jezgru, blizina tržnice i niz manifestacija koje se održavaju cijele godine s naglaskom na internacionalnu trku tovara.
Sve navedeno kroz rješenje Trga treba zadržati i valorizirati. Našim projektom formiramo četvrtu fasadu prostora prema moru na temu parkovno – urbano. Želimo se jako odvojiti od prometa, zaštiti od juga i bure, ali i zadržati vizuru i kontakt s morem. Parkovni dio je postignut visokim zelenilom, a urbani brežuljkastim barijerama koje istodobno omogućavaju i opušteno sjedenje ili ležanje. Išli smo toliko daleko da, osim duge kontinuirane klupe u kontaktu sa potezom restorana i caffe – a, nemamo nikakvih drugih klupa. Razlog se krije u težnji da korisnike trga zadržimo upravo na za to predviđenim mjestima, kao i u nužnosti otvorenog prostora za održavanje raznih manifestacija.

U konačnici trg je podijeljen u dvije zone koje prekida poprečna ulica prema crkvi. Time je omogućeno strukturiranje događanja u primjerenoj dimenziji, tako da se nikad ne može dogoditi “mala“ manifestacija na ogromnom prostoru – mjerilo je postalo primjereno, a atmosfera ugodna.
Treća zona koja se nalazi u produžetku trga pripada tržnici koju volimo na današnjem mjestu jer smatramo da se život treba odvijati oko nje kao i svugdje na mediteranu. Njenim uređenjem, natkrivanjem i proširenjem i Trg dobiva na protočnosti i vrijednosti. Ovakvim pristupom vratili bi se lokalni ljudi trgu – ulici – tržnici kao esenciji Tisnog i to naročito izvan ljetnih mjeseci.

Svakako, projektnim rješenjem trg dobiva “meke“, elegantne forme, intiman je, nenametljiv i ugodan za boravak.

Kontinuitet smjera unutarnje ulice uz fasade naglasili smo i povezali smjerom drvoreda i kontinuiranom klupom. Dva markantna stabla na istočnom platou trga zadržavamo kao poziciju s promjenom kulture, želeći ostaviti trag zatečenog. U okviru navedene zelene površine predviđen je homage pjesniku Vjekoslavu Kalebu citirajući stihove ugravirane u podu. Ovaj element je jedini skulpturalni događaj trga. Na zapadnom dijelu trga, ispred nekadašnje zgrade škole, zeleni kontinuitet je planiran s osam stabala postavljenih u pravokutnoj formi. Ovaj detalj, zajedno s mozaik keramikom koja se s brežuljaka spušta na trg, predstavlja detalj koji se provlači kao art značajka.
Primjerena dimenzija grupe stabala ne zaklanja pročelje nekadašnje škole, što omogućava valorizaciju velike kuće kroz atraktivno osvijetljenje kada se dogode temeljita rekonstrukcija i njena prenamjena.

Primijenjeni materijali su moderni, s naglaskom na bijeli beton kao osnovni materijal platoa trga. Već spomenuta mozaik keramika postavit će se na brežuljcima i dijelovima trga, a korten u gravuri posvete Vjekoslavu Kalebu, rasvjetnim stupovima i nosačima konstrukcije koja natkriva trg tržnice. Kamen se kao segment pojavljuje u najnižem dijelu istočnog konkavnog dijela trga i to dvojako, kao ploha koja “upija“ oborinske vode trga i kao vodena senzacija jer je u ljetnim mjesecima plohu moguće “močiti“ i stvoriti dodatnu ugodu.

GRUPA AUTORA – A R X d.o.o.

Arh. Damir Lasinović D.I.A.

Arh. Ana Selak M.A.

Arh. Jure Knežević M.A.

Arh. Eva Živko M.A.

VIZUALIZACIJE Danko Modrić – MODUS d.o.o.

http://www.rudinapress.hr/index.php/2016/10/20/damir-lasinovic-velika-rudina-dnevni-boravak-tisnjana/

više...
21.06.2016

MUZEJ NA OTVORENOM Ovaj video iz Betine je čisti spektakl: Pogledajte kako su uredili centar svog mista

Snimke novouređenog trga u Betini zajedno sa spomenikom betinskim kalafatima, u spektakularnom video clipu sažela je ekipa 'Sky Action Media Productionsa'. U uređenje tog trga Općina Tisno uložila je 3,5 milijuna kuna i druga je to faza, nakon što je prethodno tamo otvoren Muzej brodogradnje s muzejom povijesnih betinskih plovila na otvorenom. Pogledajte ove divne prizore...

http://www.sibenik.in/zupanija/ovaj-video-iz-betine-je-cisti-spektakl-pogledajte-kako-su-uredili-centar-svog-mista/61216.html

više...
26.02.2016

Tematski park u Jezerima

http://pogledaj.to/arhitektura/tematski-park-u-jezerima/

više...
26.02.2016

Izgled budućeg Tematskog parka u Jezerima

Pogledajte kako izgleda idejni projekt za Tematski park koji će Općina Tisno urediti u samome centru mjesta Jezera, pored malonogometnog igrališta, na lokaciji koja u ovom trenutku nije nimalo atraktivna. Idejni projekt predan je na izdavanje posebnih uvjeta gradnje, a sa radovima bi se trebalo započeti u drugoj polovici 2016. godine.


Arhitektonsko rješenje prostora pretvoriti će ovu lokaciju u idealno mjesto odmora za odrasle, a djeci za igru i edukaciju. Tematika parka vezana je uz ono najvrednije iz okruženja – životinjski i biljni svijet, a osnovna ideja je pružiti korisnicima različite prostorne doživljaje koji će im kroz igru omogućiti učenje o prirodi. Park je isto tako predviđen i kao mjesto okupljanja te će se u njemu moći odvijati sezonske aktivnosti mještana, poput postavljanja štandova u zimskim mjesecima za vrijeme Adventa, ljeti za promociju mjesta, druženja na mjesnim događanjima i slično.
http://www.tisno.hr/clanci/izgled-buduceg-tematskog-parka-u-jezerima/366.html

više...