Izbornik

Vijesti

03.11.2017

Novo rješenje tišnjanske Rudine – stiže drveće kao četvrta strana trga i vraća se igralište za basket

Postupak uređenja središnjeg i najvećeg tišnjanskog trga ulazi u novu fazu – Studio Arx iz Šibenika je ponudio dvije opcije budućeg izgleda trga kroz razradu ideje arhitekta Damira Lasinovića o Rudini kao dnevnom boravku Tišnjana što je ju je prosincu prihvatilo Općinsko vijeće Općine Tisno.

– Uređenje Rudine velik je i značajan zahvat u povijesnoj jezgri središnjeg mjesta naše općine i zato se toliko inzistira na poštivanju procedure i razmatranju svih mogućnosti koje je u stanju ponuditi struka. Između dvije verzije izgleda Rudine odlučivat će povjerenstvo u kojem će biti svi vijećnici Općinskog vijeća iz Tisnog, vladajući i oporbeni, članovi Vijeća Mjesnog odbora Tisno, predstavnici značajnih kulturnih udruga u Tisnom i struke – rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Bude li sve išlo prema planu, do kraja godine bi trebala biti donesena odluka po kojoj bi se naručila izrada glavnog projekta te zatražile građevinske dozvole. Ovisno o brzini ishodovanja potrebne dokumentacije, građevinski radovi na Rudini bi započeli prije ili poslije ljeta sljedeće godine.
O razradi ideje pitali smo i njenog autora, arhitekta Damira Lasinovića.

– U Tisnom se struka našla suočena s problemom formiranja trga na površini koja sama po sebi nema elemente koji trg kao urbanu formu definiraju. Riječ je o prostoru koji je nastao nasipavanjem, postao parkiralište i koji mimo turističke sezone i organiziranih događanja nije prirodno stjecište života Tisnog. Ovaj trg promatramo kao prostor na kojem bi njegovi korisnici morali ostvariti prirodni kontakt s morem, što je trenutno onemogućeno presnažnom i prebrzom prometnicom. Da bi to ostvarili, prometnica je dematerijalizirana, profilom smanjena i usporena, te postaje dio novog trga. Na vrlo smjeli način želimo obuhvatiti cijeli potez od Kapetanije do Peškarije, formirati pravi perivoj koji Tisnom nedostaje, integrirati unutar njega prikladnu prometnicu i sa tako formiranim zelenim potezom dobiti četvrtu fasadu trga koja sada nedostaje. Sa tim dobivamo cjelovito rješenje zone Velike Rudine, nešto potpuno novo u odnosu na dosad ponuđena rješenja – rekao nam je arhitekt Lasinović.
U Studiju Arx su su svjesni značaja Rudine za Tisno, ali i osjetljivosti pitanja njenog uređenja, zbog čega se razmatranju svake mogućnosti pristupa vrlo pomno.
Taj prostor traži hrabra rješenja kako bi Rudina postala trg u pravom smislu riječi. Vjerujemo da smo napravili dobru stvar. Očekujemo da će mišljenja biti podjeljena, no želimo ići otvoreno sa rješenjem koje kao struka smatramo najprikladnijim, da ljudi vide koje su sve mogućnosti ovog vrijednog prostora i da izaberu ono što misle da je najbolje -kaže Lasinović.

Oba rješenja nastala u razradi idejnog projekta kojeg je prihvatilo Općinsko vijeće predviđaju odvajanje trga i ceste zelenom površinom, s tim da ovo najnovije to čini na uistinu nov i drastičan način. Detalj koji će se svidjeti tišnjanskoj mladeži, a vjerojatno mu neće biti skloni ni vlasnici hotela čije se uređenje planira u staroj školi ni okolni stanari, je igralište za basket koje bi ostalo tamo gdje je bilo prije nego je Rudina pretvorena u parkiralište.
http://www.rudinapress.hr/index.php/2017/11/02/novo-rjesenje-tisnjanske-rudine-stize-drvece-cetvrta-strana-trga-vraca-se-igraliste-basket/

više...
29.08.2017

Hummels realizacija Posedarje

http://www.good-cama.com/en/

više...
29.08.2017

Kuća za odmor / Donje Polje

http://www.novasol.hr/p/CDJ390#floorplan-tab

više...
18.07.2017

VODIČKI PROJEKT IZ SNOVA


Županijski odjel za prostorno uređenje izdao je građevinsku dozvolu za izgradnju novog dječjeg vrtića u Vodicama, u predjelu Doćina u središtu grada.

Naime, Grad Vodice do sada je financirao izradu idejnog projekta i idejnog rješenja, a izrađen je i glavni projekt ove nove predškolske ustanove. Pri kraju je i izrada izvedbenog projekta i projekta opreme uređenja objekta.
– Dobivanjem građevinske dozvole praktički je osigurana sva potrebna dokumentacija za realizaciju ovog projekta. Novi vrtić gradit će se na gradskom zemljištu u Doćinama površine 3,2 tisuće kvadrata, objekt će biti veličine od 2,4 tisuće metara četvornih bruto površine. Zadovoljavat će sve propisane standarde jedne predškolske ustanove i moći će primiti 200 mališana – kaže vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić.
Gradski vrtić "Tamaris", koji je smješten u glavnoj zgradi iza "stare škole" i u još dva iznajmljena pomoćna objekta, do sada je godišnje pohađalo 286 vodičkih mališana, od jasličkog do predškolskog uzrasta. Međutim, njegovi kapaciteti bili su premaleni da primi svu djecu koju su roditelji željeli upisati, odnosno potrebe za vrtićem bile su puno veće. Stoga se i izgradnja novog objekta nametnula kao prijeko potrebna.– Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju, u jednom objektu dječjeg vrtića može biti maksimalno do 200 djece. Postojeći matični objekt pohađalo je i pohađat će i ubuduće 140 mališana, dok ih je gotovo još toliko bilo u dva unajmljena objekta. Izgradnjom ovog novog vrtića više neće biti potrebe za najmom objekata, jer će njegovim kapacitetom od 200 mjesta pokriti sve dosadašnje potrebe, uključujući i listu čekanja od 50-ak mališana – rekla je Petra Kranjac, ravnateljica Dječjeg vrtića "Tamaris".

Prema glavnom projektu, vrijednost izgradnje zgrade vrtića, bez unutrašnje uređenja, iznosi oko 19 milijuna kuna.
– Za inicijalne radove, u gradskom proračunu je osigurano 1,5 milijuna kuna. Budući da su Vodice naselje s više od pet tisuća stanovnika, trenutno nema otvorene linije EU fondova za financiranje objekta predškolske namjene. Međutim, postoje najave da će do kraja ove godine doći do izmjena operativnog programa i otvaranja financijskih mogućnosti povlačenja europskih sredstava. Nadalje, u sklopu investicije nadam se da ćemo iz državnog proračuna osigurati sredstva za energetsku učinkovitost, odnosno za financiranje sustava grijanja i hlađenja fasada. Dakle, ako bude sufinanciranja iz europskih fondova i državnog proračuna, imat ćemo novi vrtić već za godinu dana. Ako ona izostane, morat ćemo se osloniti na sredstva iz gradske blagajne, pa će gradnja vrtića minimalno potrajati dvije godine – rekla je gradonačelnica dr. Nelka Tomić.

Tomić: Ako bude sufinanciranja iz europskih fondova i državnog proračuna, imat ćemo novi vrtić već za godinu dana

http://sibenski.slobodnadalmacija.hr/vijesti/zupanija/clanak/id/496351/od-koje-love-ce-se-graditi-novi-vrtic-vrijedan-19-milijuna-kuna-stigla-graevinska-a-novac-se-ceka

više...