Izbornik

Vijesti

12.01.2018

PRVA FAZA RADOVA PRIVEDENA KRAJU Šibensko Veleučilište u novom ruhu: Izgrađen je treći kat, a do kraja godine nove prostorije bit će uređene i spremne za nastavu

Prva faza izgradnje trećeg kata na šibenskom Veleučilištu vrijedna 7 milijuna i 250 tisuća kuna ovih je dana privedena kraju. Kako doznajemo od dekana Ivana Malenice sada slijedi prijava na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za drugu fazu, odnosno opremanje i uređenje prostora pa bi novi dio Veleučilišta trebao biti spreman za studente i nastavnike do kraja ove godine.
Prva faza radova nadogradnje trećeg kata i produljivanja postojeće zgrade je završena. Sada slijedi druga faza u kojoj ćemo od Ministarstva tražiti financijska sredstva za unutrašnje uređenje i opremanje opremanje prostorija, a nadam se da će sve biti gotovo do kraja ove godine. U starom dijelu normalno se odvija nastava, a novi prostor omogućit će nam veći kapacitet za izvođenje novih studijskih programa koje pripremamo, a to su specijalistički studij javne uprave i poslovne informatike. U pripremi je i studij sestrinstva i upravljanja okolišem tako da nam veći kapacitet otvara mogućnost i za otvaranje ta dva nova studija. Dogovorili smo i suradnju s Institutom za turizam vezano za izmjenu nastavnog plana studija turizma s ciljem poboljšanja i praćenja novih trendova u turizmu tako da uskoro krećemo i s time – kaže dekan Malenica.

Radovi na produljivanju zgrade i nadogradnji trećeg kata Veleučilišta započeli su u veljači 2017. godine, a iako je rok za dovršetak radova bio 9 mjeseci, radovi su se odužili zbog problema s projektom i nabavom ograde, a u srpnju ove godine dogodila se i teška nesreća kada je radnik koji je obavljao građevinske radove na zgradi šibenskog Veleučilišta smrtno stradao nakon što je pao tijekom izvođenja radova.

Nadogradnjom je Veleučilište dobilo preko 1.000 kvadrata novog i korisnog sadržaja za studente i osoblje, kabinete za nastavnike, prostor za sve službe dekanata na jednom mjestu, veliku vijećnicu za održavanje sjednica, učionice, prostor u postojećem dijelu zgrade za arhivu, biblioteku s čitaonicom te studentski dnevni boravak. Osim novih kabineta, VUŠ je dobio četiri nove predavaonice, od čega i jedan računalni kabinet.
U prizemlju je proširen prostor ispred staklenog dijela referade čime je dobiveno više prostora za boravak studenata, a projektom je predviđen i novi lift za invalide. Na prvom katu postojeći dekanat pretvoren je u manje urede, kako bi se oslobodio prostor za budući viseći most do nove knjižnice iznad sportske dvorane.

Na drugom katu, iznad postojeće površine krova nadograđuje se novi prostor s tri učionice. Najveća će primati gotovo 300 osoba, uz garderobu te tehnički prostor. U produžetku je još jedna dvorana srednje veličine te novi informatički kabinet.

Na potpuno novom trećem katu smješten je dekanat, koji će objediniti sve administrativne službe na jednom mjestu te gornji dio velike dvorane koja će se graditi. Na krovu se nalaze solarni paneli te dizalica topline, što će smanjiti troškove održavanja.

Riječ je o investiciji koja je isključivo financirana iz sredstava Veleučilišta, a koja je stvorila preduvjete za daljnji razvoj Veleučilišta. Idejni i finalni projekt izradio je arhitektonski studio ARX d.o.o, koji je, na čelu s glavnim arhitektom Damirom Lasinovićem, između ostalog projektirao i studentski restoran u Šibeniku, a radove je izvodila tvrtka HM-PATRIA.

http://www.sibenik.in/sibenik/sibensko-veleuciliste-u-novom-ruhu-izgra-en-je-treci-kat-a-do-kraja-godine-nove-prostorije-bit-ce-ure-ene-i-spremne-za-nastavu/86651.html

više...
03.11.2017

Novo rješenje tišnjanske Rudine – stiže drveće kao četvrta strana trga i vraća se igralište za basket

Postupak uređenja središnjeg i najvećeg tišnjanskog trga ulazi u novu fazu – Studio Arx iz Šibenika je ponudio dvije opcije budućeg izgleda trga kroz razradu ideje arhitekta Damira Lasinovića o Rudini kao dnevnom boravku Tišnjana što je ju je prosincu prihvatilo Općinsko vijeće Općine Tisno.

– Uređenje Rudine velik je i značajan zahvat u povijesnoj jezgri središnjeg mjesta naše općine i zato se toliko inzistira na poštivanju procedure i razmatranju svih mogućnosti koje je u stanju ponuditi struka. Između dvije verzije izgleda Rudine odlučivat će povjerenstvo u kojem će biti svi vijećnici Općinskog vijeća iz Tisnog, vladajući i oporbeni, članovi Vijeća Mjesnog odbora Tisno, predstavnici značajnih kulturnih udruga u Tisnom i struke – rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Bude li sve išlo prema planu, do kraja godine bi trebala biti donesena odluka po kojoj bi se naručila izrada glavnog projekta te zatražile građevinske dozvole. Ovisno o brzini ishodovanja potrebne dokumentacije, građevinski radovi na Rudini bi započeli prije ili poslije ljeta sljedeće godine.
O razradi ideje pitali smo i njenog autora, arhitekta Damira Lasinovića.

– U Tisnom se struka našla suočena s problemom formiranja trga na površini koja sama po sebi nema elemente koji trg kao urbanu formu definiraju. Riječ je o prostoru koji je nastao nasipavanjem, postao parkiralište i koji mimo turističke sezone i organiziranih događanja nije prirodno stjecište života Tisnog. Ovaj trg promatramo kao prostor na kojem bi njegovi korisnici morali ostvariti prirodni kontakt s morem, što je trenutno onemogućeno presnažnom i prebrzom prometnicom. Da bi to ostvarili, prometnica je dematerijalizirana, profilom smanjena i usporena, te postaje dio novog trga. Na vrlo smjeli način želimo obuhvatiti cijeli potez od Kapetanije do Peškarije, formirati pravi perivoj koji Tisnom nedostaje, integrirati unutar njega prikladnu prometnicu i sa tako formiranim zelenim potezom dobiti četvrtu fasadu trga koja sada nedostaje. Sa tim dobivamo cjelovito rješenje zone Velike Rudine, nešto potpuno novo u odnosu na dosad ponuđena rješenja – rekao nam je arhitekt Lasinović.
U Studiju Arx su su svjesni značaja Rudine za Tisno, ali i osjetljivosti pitanja njenog uređenja, zbog čega se razmatranju svake mogućnosti pristupa vrlo pomno.
Taj prostor traži hrabra rješenja kako bi Rudina postala trg u pravom smislu riječi. Vjerujemo da smo napravili dobru stvar. Očekujemo da će mišljenja biti podjeljena, no želimo ići otvoreno sa rješenjem koje kao struka smatramo najprikladnijim, da ljudi vide koje su sve mogućnosti ovog vrijednog prostora i da izaberu ono što misle da je najbolje -kaže Lasinović.

Oba rješenja nastala u razradi idejnog projekta kojeg je prihvatilo Općinsko vijeće predviđaju odvajanje trga i ceste zelenom površinom, s tim da ovo najnovije to čini na uistinu nov i drastičan način. Detalj koji će se svidjeti tišnjanskoj mladeži, a vjerojatno mu neće biti skloni ni vlasnici hotela čije se uređenje planira u staroj školi ni okolni stanari, je igralište za basket koje bi ostalo tamo gdje je bilo prije nego je Rudina pretvorena u parkiralište.
http://www.rudinapress.hr/index.php/2017/11/02/novo-rjesenje-tisnjanske-rudine-stize-drvece-cetvrta-strana-trga-vraca-se-igraliste-basket/

više...
29.08.2017

Hummels realizacija Posedarje

http://www.good-cama.com/en/

više...
29.08.2017

Kuća za odmor / Donje Polje

http://www.novasol.hr/p/CDJ390#floorplan-tab

više...