Izbornik

Vijesti

20.07.2020

Veliki uspjeh šibenske Kocke i Arxa: Hajdukov nogometni kamp u Trogiru gradit će se prema njihovom rješenju

Hajdukov nogometni kamp bit će izgrađen na lokaciji vojarne u Divuljama, odlučili su trogirski gradski vijećnici koji su na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno usvojili točku o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma o poslovnoj suradnji s HNK Hajduk. Konceptualno rješenje za nogometni kamp izradila je šibenska kreativna agencija Kocka u suradnji s arhitektonskim studijem Arx.

– Mnogo puta do sada ponavljali smo i vjerujem da ste svi toga svjesni, kako je gradnja nogometnog kampa Hajdukov kapitalni projekt, naš najvažniji infrastrukturni projekt u 21. stoljeću i čvrsti temelj bez kojeg se klub ne može razvijati i napredovati. Zato s izuzetnim ponosom možemo potvrditi da se danas nalazimo na polaznoj točki jedne velike priče na kojoj se dugo i u tišini radilo, a koja će nam osigurati kontinuitet odgoja i proizvodnje elitnih igrača, talentiranih nogometaša i kvalitetnih osoba, što je kroz cijelu povijest krasilo Hrvatski nogometni klub Hajduk i našu Akademiju ‘Luka Kaliterna’ – kazao je predsjednik Uprave HNK Hajduk Marin Brbić nakon sjednice Gradskog vijeća.
Mirna Vulin iz agencije Kocka izložila je tom prigodom konceptualno rješenje Akademije ‘Luka Kaliterna’ na kojoj su radili zajedno s Arx-om.
– Razvoj koncepta sportskog kampa HNK Hajduk ‘Luka Kaliterna’ je bio izazovan i lagan posao istodobno. Izazovan jer je očekivanje i potrebe kluba kao što je Hajduk bilo potrebno zadovoljiti s obzirom na potencijal prostora u Divuljama, s obzirom na narasle potrebe kluba, na javne potrebe Grada Trogira, mogućnost višestrukih (EU) izvora financiranja i to sve u skladu s vrhunskim sportskim standardom. S druge strane, upravo su postavljeni okviri učinili konceptualizianje kampa laganim poslom. Veliki entuzijazam i sinergija radnog tima u ostvarenju ove dugogodišnje Hajdukove težnje omogućio je da se nogometni kamp ‘otkrije sam’ i veliko nam je zadovoljstvo sto smo bili dio ove priče – poručila je Vulin.
Damir Lasinović iz Arx studija objasnio je kako je lokacija u Divuljama izuzetno bitna, s obzirom na blizinu mora koja omogućava desalinizaciju kao bitan preduvjet održivosti kampa, budući da pet terena trebaju 160 kubika vode dnevno, a povezanost je izvrsna.

– Oblik parcele omogućava idealan položaj većine nogometnih terena u smjeru sjever – jug. Puno sunca za fotonaponsku elektranu i potpunu energetsku samostalnost. Sva infrastruktura prisutna u neposrednoj blizini. Arhitektura će biti zelena, održiva, rahla, prilagođena osobama sa posebnim potrebama, 100 posto energetski učinkovita i primjerena mjerilu lokacije. Visina objekata osim tribine stadiona će biti dvije etaže i maksimalnih 8 metara, uklopljenih u visoku vegetaciju borova kakav je i bio nekadašnji standard održivog projektiranja uz more. Dvije su platforme koje definiraju projekt, potrebe sportskog kampa Hajduka i javne potrebe Grada Trogira. Konceptom su vrlo uspješno artikulirane i ne dolazi do preklapanja korisnika. Vizualni identitet i originalnost izražaja je imperativ, kao i u svim sportskim kampovima velikih nogometnih klubova, ta prepoznatljivost će biti jasna u svakom dijelu kampa. Sadržaji su vidljivi u materijalima prezentacije i ne bih ponovo nabrajao. Ono što je prednost je svakako prostorno planska dokumentacija koja omogućava sve što je planirano, a to je zona obuhvata omeđena zelenim pojasom, kamp zatvorenog tipa sa integracijom manjih klubova iz zone, kao i vanjskih korisnika izvan nogometa – iznio je Lasinović.
Inače, zadovoljstvo pozitivnom odlukom gradskih vijećnika nije krio ni gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

– U ime građana grada Trogira mogu reći da sam sretan što će Hajduk svoj kamp, svoj drugi dom, imati upravo u našem gradu. Realni smo, razmišljamo održivo i zato je projekt zamišljen realno, fazno i financijski održivo. U nama će Hajduk imati partnera, a gradske službe po pitanju promjene prostorno planske dokumentacije koja je potrebna za dio projekta, izdavanju dozvola i ostalim koracima će biti maksimalno efikasne tako da planirana dinamika realizacije projekta ne bude ugrožena – kazao je Bilić.

Dodao je i kako je ‘ovakav sadržaj, na ovoj lokaciji i s nama kao partnerima, preduvjet za stvaranje sportskog sadržaja bez konkurencije u ovom dijelu Europe’.

– Nakon sporazuma o poslovnoj suradnji koji je prije nešto više od tjedan dana potpisan između NK Trogira i Hajduka ovo danas bih označio bitnom točkom za trogirski nogomet i trogirski sport. Naša djeca i seniori će nakon obnovljenog terena na Batariji dobiti novi teren, dodatne sportske sadržaje i priliku razvijati se uz najbolje što Dalmacija ima. Pred nama je puno posla, ali ovo držim jednim od najvažnijih koraka u novijoj povijesti Hajduka i velikoj prilici za Trogir – zaključio je trogirski gradonačelnik.
Prezentaciju možete preuzeti OVDJE.

Podsjetimo, Kockin tim predvođen Markom Barišićem izradio je i projekt Muzej Poljuda i Interpretacijski centar Hajduka, koji će biti uređen na oko 2.500 metara četvornih prostora smještenog ispod istočne tribine stadiona Poljud, a koji je predstavljen na Hajdukov 109. rođendan sredinom veljače. Nizom interaktivnih interpretacijskih elemenata posjetiteljima će se kroz tri etaže ispričati stoljetna priča o splitskom sportu i Hajduku te jedinstvena arhitektonska priča stadiona.

https://sibenskiportal.hr/iz-hrvatske/veliki-uspjeh-sibenske-kocke-i-arxa-hajdukov-nogometni-kamp-u-trogiru-gradit-ce-se-prema-njihovom-rjesenju/

https://hajduk.hr/pdf/sportski-kamp-hnk-hajduk--kompleks-divulje/388

više...
06.02.2020

Guštanje u 'Ribici': Novi vrtić bit će izgrađen do jeseni; Cjelodnevni boravak i jaslice i u Jezerima

Radovi na objektu novog dječjeg vrtića “Ribica“ u Jezerima, koji se gradi na lokaciji starog, nadomak sportsko-tematskog parka Petrov vrt, ulazi u drugu fazu gradnje. Dakle, u fazu unutarnjeg uređenja i opremanja.
Radovi, koje izvodi splitska građevinska tvrtka “Reliance“ d.o.o., počeli su u listopadu prošle godine i napreduju bržim tempom nego li je to planirano.
- Građevinski radovi na podizanju samog objekta, prema planiranoj dinamici, trebali su biti gotovi do Uskrsa, odnosno sredinom travnja, a to što se izvode bržim tempom u potpunosti nam odgovara. Na određeni način to je jamstvo da će svi radovi na unutarnjem uređenju i opremanju, biti okončani do početka nove pedagoške godine, rekao nam je načelnik općine Tisno Ivan Klarin.
Podsjeća da se radi o vrlo važnoj investiciji ne samo za Jezera, već i za općinu u cjelini, te sam otok Murter, za koju je Općina Tisno na natječaju povukla 80 posto sredstava vrijednosti investicije iz EU fondova. Točnije, kroz mjeru 7.4.1 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, dobili su oko 6,6 milijuna kuna za građevinske radove, a kroz mjeru 7.4.2 dodatnih pola milijuna kuna za opremanje vrtića.
Tri odgojne skupine
- Ukupna investicija, uključujući i kompletno opremanje vrtića te uređenje okoliša, procijenjena je na oko 8,2 milijuna kuna, tako da smo dio sredstava osigurali u općinskom proračunu. Kapacitet novog vrtića je 55 do 60 djece, imat će tri odgojne skupine, poludnevni i cjelodnevni boravak djece te po prvi put i jasličku skupinu. U starom vrtiću u Jezerima imali smo samo poludnevni boravak djece i tu je bilo njih 22. Znatan broj djece iz Jezera roditelji su upisivali u vrtić “Spužvica“ u Tisnom, kojeg smo otvorili 2015., upravo iz razloga što u svojem mjestu nisu imali cjelodnevni boravak i jaslice, govori općinski načelnik Klarin.
Na jesen će se priča promijeniti jer će novi vrtić u Jezerima, ako se nastavi raditi kao dosada, otvoriti svoja vrata svim skupinama djece predškolske dobi. Inače, od 1. srpnja prošle godine, dječji vrtić u Jezerima je zatvoren zbog pripremnih radova za gradnju novog objekta, a sva djeca koja su ga pohađala, početkom 2019./20. pedagoške godine upisana su u centralni vrtić u Tisnom. Izgradnjom novog objekta u Jezerima, kazati će u razgovoru Klarin, žele osigurati kvalitetne uvjete boravka djece u vrtiću, uključujuči primjenu svih pedagoških standarda, a s druge strane roditeljima omogućiti da posao kojim se bave obavljaju bez opterećenja i pitanja tko će im brinuti o djeci dok su na radnom mjestu. I ne samo to, Općina ima sluha i za druge oblike pomoći roditeljima, djeci i mladima.
- Nisu to populističke mjere, već naša želja i mogućnosti koje u proračunu imamo da pomognemo mladim obiteljima. Prateći provođenje mjera iz našeg socijalnog programa vidljivo je da zadnjih nekoliko godina imamo sve više upisane djece u vrtiće, ali i više novorođene djece.

Članak pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji:
https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/vijesti/zupanija/clanak/id/644967/gustanje-u-39ribici39-novi-vrtic-bit-ce-izgraen-do-jeseni-cjelodnevni-boravak-i-jaslice-i-u-jezerima#&gid=null&pid=3

više...
06.02.2020

Pogledajte kako napreduju radovi na novom dječjem vrtiću u Dočinama

Prošlo je četiri mjeseca od početka radova na novom dječjem vrtiću u Dočinama. Kako je bilo rečeno, oko Božića prošle godine nalila se ploča iznad prizemlja i sad se radi na betonskim radovima prvog kata.
„Trenutno je cca 60% zidova prvog kata izbetonirano te se radi na ulaznom portalu koji ide s kosom pločom. Krajem idućeg tjedna betonski radovi na prvom katu bi trebali biti gotovi, a zatim se naliva ploča – kazao nam je Frane Šimić, glavni inženjer Minigradnje te naglašava kako se prati dinamički plan i koordiniraju svi subjekti koji su uključeni u gradnju.

Inače, po ugovoru rok izgradnje je 348 kalendarskih dana. Projekt je jako dobro razrađen, raspolaže se s dovoljnim brojem ljudi i opremom.

Nakon završetka armirano-betonskih radova na objektu, kreće se s uređenjem okoliša, fasade i svega ostalog.

Cijeli članak pročitajte na portalu INFOVODICE
https://www.infovodice.com/aktualno/vijesti/13728-minigradnja-gradi-sve-u-sesnaest-pogledajte-kako-napreduju-radovi-na-novom-djecjem-vrticu-u-docinama.html

više...
06.02.2020

Odabrano ime za bivše kino Odeon, a nije Odeon: Evo prema komu će se zvati

Renoviran prostor bivšeg kina Odeon na šibenskoj rivi zvat će se Kuća umjetnosti Arsen, doznajemo u Javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik koja će upravljati tim javnim prostorom namijenjenim održavanju glazbeno-scenskih događanja, kino projekcija, kazališnih predstava, izložbi i konferencija.
Kako su napisali u priopćenju, Tvrđava kulture Šibenik predložila je naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika novije hrvatske povijesti: akademskom glazbeniku, individualcu i intelektualcu, skladatelju, kantautoru, slikaru, aranžeru, prevoditelju, tihom obrtniku i pjesniku opće prakse, šibenskom glazbaru i umjetničkom geniju - Arsenu Dediću.

- Kuća umjetnosti Arsen odat će počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svojeg života bio, i još uvijek jest, najveći ambasador grada i njegovoga duha. Svojim djelovanjem kroz poeziju, glazbu, slikarstvo, film i kazalište utjelovio je kulturu i teško je pronaći prikladnije mjesto u Šibeniku koje bi nosilo njegovo ime i djelovalo pod patronatom Arsena i njegove umjetničke ličnosti - kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Prijedlog su prihvatili vlasnik dvorane Grad Šibenik koji je zajedno s Ministarstvom kulture financirao obnovu dvorane te ostale gradske institucije u kulturi - Kulturnoga vijeća Grada, pjevačko društvo Kolo i Šibenska narodna glazbe.

'Gradska uprava vjeruje da će građani Šibenika, kao i šira javnost, pozdraviti ovo imenovanje kojim će Arsen ostati trajno zapisan u kolektivnom sjećanju Šibenčana, ujedno označavajući i novu eru šibenske kulture', navodi se u priopćenju.
- Misija Kuće umjetnosti Arsen jest da podigne kvalitetu života naših sugrađana na još višu razinu i obogati kulturni život u Šibeniku. Očekujemo da će prostor zaživjeti još snažnije pod Arsenovim imenom, postati još jedno omiljeno mjesto za kulturne sadržaje svim generacijama Šibenčana. Kuća umjetnosti Arsen zasigurno otvara nove mogućnosti za suradnju i razvoj lokalnih dionika u kulturi, a siguran sam da će ova dvorana imati određen značaj ne samo u lokalnom, već i u nacionalnom kontekstu - izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Zadovoljstvo odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime ne krije ni obitelj Dedić.

- Presretna sam i ganuta, očekujući i dočekujući odgovor na sve što je Arsen dao našem gradu i zbog čega mu mi, Šibenčani, uzvraćamo ljubav i privrženost koju nam je Arsen cijelim svojim bićem davao, zbog čega vam svima neizmjerno hvala - izjavila je Gabi Novak i prisjetila se anegdote vezane uz Arsena i kino Odeon.

- Sjećam se davnih dana, sedamdeseta je to bila, moja prva zima kad sam s Arsenom otišla dole, kod babe i dide u posjet; ulice puste, zimske, diskretno osvjetljene, šetali smo obalom kad je Arsen rekao – Danas igra jedan jako dobar francuski film. Ne sjećam se više koji je bio, ali znam da je glumila Brigitte Bardot i Alain Delon. Otišli smo naravno, u kino Odeon, a tamo – svi sjede u kaputima, toliko je hladno bilo (smijeh)… Nikad nisam mogla ni zamisliti kuda će nas to sve odvesti, ni mene ni Arsena, a evo, ni taj prostor koji se prekrasno obnovio i koji će sad koristiti mladim ljudima, u kojem će se prezentirati svi aspekti kulture i svi oni koji osjećaju kulturu i imaju što za reći. Divno je što će to biti jedan od rijetkih prostora u gradu u kojem će biti zastupljene sve umjetnosti i koji će nam biti neophodan. Ja uvijek govorim mi i govorim naše jer ja Šibenik nosim kao da je moj; svu svoju ljubav utkala sam u tu malu kućicu u Varoši u kojoj sam uvijek ostala šibenska nevista i koju ostavljam našoj djeci, da je čuvaju barem upola koliko sam je čuvala ja. Strašno sam sretna i nema boljeg načina da mu se odužimo – ispričala je Gabi Novak.
O iskazu poštovanja šibenskom velikanu nedvojbeno je afirmativan počasni predsjednik Šibenske narodne glazbe Darko Gulin, Arsenov dugogodišnji znanac i obožavatelj, autor zbirke Arsenizmi.

- Čini mi se da me stari cinik Arsen, koji je to, naravno, uporno negirao cijeli život, gleda od gore i govori – A Gulin moj, nazvat će dvoranu po meni – nije loše - zaključio je.

Iz šibenske Tvrđave kulture kažu da je točna Arsenova tvrdnja da je umjetniku njegovo djelo - njegov zagrobni život.

- Ostaje nam raditi na tome da ovo imenovanje bude još jedan doprinos životu nakon smrti i nadati se da će Arsenova kuća umjetnosti za neke nove generacije postati mjesto učenja, inspiracije i uspomena, baš kao što je Arsenu bilo šibensko - Kino Sloboda – navodi se iz JU Tvrđava kulture Šibenik.

Članak pročitajte na portalu ŠibenikIN:
https://www.sibenik.in/sibenik/odabrano-ime-za-bivse-kino-odeon-a-nije-odeon-evo-prema-kome-ce-se-zvati/118354.html

više...