Izbornik

Vijesti

24.04.2018

Općina Tisno započinje s izgradnjom novog dječjeg vrtića s jaslicama i produženim boravkom u Jezerima

Općina Tisno kao investitor, 20.04. 2018. godine od Upravnog odjela za uređenje i gradnju u Šibeniku ishodovala je građevinsku dozvolu za izgradnju građevine javne i društvene namjene predškolska ustanova - Dječji vrtić Ribica u Jezerima na katastarskoj čestici 392/7 K.O. Jezera u skladu s glavnim projektom projektanta Damira Lasinovića, dipl.ing.arh.


Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosit će po procjeni projektanta četiri milijuna kuna, a Općina Tisno će nakon pravomoćnosti samog akta o gradnji započeti s procedurom javne nabave za navedeni projekt. Novi vrtić u Jezerima nalazit će se na istom mjestu gdje se nalazi i sada, a osim poludnevnog imat će i grupu za cjelodnevni boravak te jasličku skupinu.

Svi zainteresirani građani uvid u projekt novog Dječjeg vrtića mogu pogledati u prostorijama Općine Tisno svakog radnog dana od 8 do 15 sati.
http://www.tisno.hr/clanci/opcina-tisno-zapocinje-s-izgradnjom-novog-djecjeg-vrtica-s-jaslicama-i-produzenim-boravkom-u-jezerima/777.html

više...
18.04.2018

SUVENIR I GASTRO LUTRIJA Uz najavu uređenja Amforine kuće, Murterini u more bacaju 150 amfora

Ronjenje i podmorska arheologija na otoku Murteru ovog će ljeta biti posebno popularni – u zanimljivoj promotivno-edukativnoj igri/lutriji Općine Murter-Kornati pred ovdašnjim plažama u more će biti bačeno 150 replika amfora te će posjetitelji biti pozvani da ih traže i da ih ponesu kući kao originalni, vrlo vrijedni, za njih besplatni suvenir. Tko na amfori pronađe i glinenu pločicu osvaja večeru za dvoje u prestižnim murterskim restoranima.
Vrlo vjerne replike antičkih amfora izrađene su na lončarskom kolu i pečene u radionici murterskog obrtnika-umjetnika Predraga Turčinovića. Kad obrastu školjkama neće se puno razlikovati od pravih. Na amforama je utisnut grb Općine Murter-Kornati i svakoj će prije bacanja u more biti dodana “deklaracija” na kojoj će, među ostalim, biti i web adresa arheološkog nalazišta Colentum – https://colentum.info/.

Kako nam otkrivaju načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i voditelj općinskog Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo Luka Ježina, dio amfora će, osim “deklaracije”, na ručici imati zavezan i glineni novčić s utisnutim nožem i vilicom koji će služiti kao nagradni bon za posebnu tzv. antičku večeru u jednom od prestižnih murterskih restorana. Za sada sudjeluje sedam kuća u Murteru i na Kornatima – Konoba Boba, restoran Fabro, restoran Opat, Fešta, Rebac, Zameo ih vjetar i Tic-Tac. Popis restorana nije zatvoren i još uvijek je na snazi poziv svima ostalima da se uključe.
– Projekt murterskih gastro-amfora nastavlja se na priču Arheološkog parka Colentum i Prve arheološke plaže u Hrvatskoj te su dio su jedne šire priče koja se još uvijek razvija, a radi se uređenju Amforine kuće čije će idejno rješenje biti predstavljeni uskoro. Preko gastro-amfora želimo uvezati povijest i arheologiju s murterskim turizmom, gastronomijom, obrtništvom, poljoprivredom, ribarstvom i drugim djelatnostima naših ljudi – kaže načelnik Turčinov.
Uz prirodne ljepote, očuvani okoliš, nautiku, razvijenu gastronomiju i ostale turističke sadržaje Murter je turistima uvijek bio prepoznatljiv po svojoj autentičnoj kulturi i njegovanoj baštini, kaže Turčinov, a kroz niz projekata koji su upravo u tijeku težište turističkog brendiranja mjesta prebacuje se na njegovo antičko nasljeđe.
– To nasljeđe želimo aktivirati u smjeru čuvanju, obnove i razvoja tradicionalnih obrta i poljoprivrede. U svim projektima uvijek će prednost imati izvorni, domaći proizvodi – najavljuje Turčinov.

Vrlo značajnu ulogu u tome će imati jedan novi projekt Amforina kuća, koja će biti uređena u staroj gusterni pokraj novog dječjeg vrtića koji bi se uskoro trebao početi graditi. Topografski snimak gusterne su početkom godine izradili članovi planinarskog kluba Sv. Mihovil iz Šibenika.
Riječ je o podzemnoj staroj gusterni sa šest komora veličine ukupno 100 četvornih metara. Općina Murter-Kornati je već upisala vlasništvo nad parcelom, što je preduvjet za apliciranje na fondove. Amforinom kućom zaokružujemo priču Arheološkog parka Colentum i Arheološke plaže. Zamišljeno je da pred tom plažom bude tzv. plantaža replika amfora, koje ćemo nakon što obrastu školjkama i drugim morskim organizmima izlagati u kući amfora, u kojoj bi bio prezentacijski centar, dućan, suvenirnica i kušaonica. Sve skupa bilo bi ukomponirano u promotivno-edukativnom i gastro-turističkom paketu. Ovdje je važno naglasiti da su amfore uvijek bila samo ambalaža, a prava vrijednost je bila unutra. Mi ćemo se fokusirati na ono što se u njima prevozilo – vino, maslinovo ulje, začini…, prezentirati nastanak i putove tih namirnica s cijelog Mediterana u Murter i na koncu cijelu priču posjetiteljima ponuditi serviranu u tanjuru, na stolovima ovdašnjih restorana – pojašnjava Luka Ježina projekt koji će Općina zajedno s Regionalnom razvojnom agencijom prijaviti na Interreg, Europski regionalni razvojni fond.
Projekt Amforine kuće provodi se u uskoj suradnji s Muzejom grada Šibenika te Irenom Radić Ross, profesoricom Sveučilišta u Zadru. Kako bi bio samoodrživ, njoj će se u malim replikama amfora prodavati proizvodi lokalnih OPG-ova i drugih obrta. Planira se da se bi za njegovu provedbu bila osnovana samostalna ustanova. U realizaciju bi bile uključene sve institucije, no kad projekt zaživi nastavit će se sam financirati i širiti svoje sadržaje i djelatnosti. Idejno rješenje Amforine kuće radi arhitektonski Studio Arx Damira Lasinovića i trebao bi biti javno predstavljen kroz mjesec dana. Ukoliko sve bude po planu, projekt bi se trebao realizirati najkasnije do polovice 2020. godine. Čekanje neće biti dosadno, jer će se do tada u more bacati amfore sa zanimljivim gastro nagradama.
http://www.rudinapress.hr/index.php/2018/04/16/suvenir-i-gastro-lutija-za-kupace-uz-najavu-uredenja-amforine-kuce-murterini-u-more-bacaju-150-replika-amfora/

više...
17.04.2018

U uređenje školskog igrališta i trga u centru Betine Općina Tisno ulaže 900 tisuća kuna

Općina Tisno ulaže 900 tisuća kuna u uređenje javne površine u centru Betine te prostora oko tamošnje osnovne škole, a projekt koji izrađuje arhitektonski studio ARX iz Šibenika bit će predstavljen javnosti i predan na suglasnost mjesnom odboru za oko mjesec dana.

Investicija je osigurana u općinskom proračunu, a s oko 900 tisuća kuna bit će uređen taj dio centra Betine koji uistinu vrlo derutno izgleda. Uredit ćemo i opremiti igralište za oko pedesetak učenika tamošnje područne škole Murterski škoji. Sigurnost djece nam je na prvom mjestu, budući da škola sada nema uređeno igralište – kazao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Projekt koji izrađuje arhitektonski studio ARX iz Šibenika javnosti će biti predstavljen za oko mjesec dana, nakon čega će biti poslan na suglasnost betinskom mjesnom odboru.

- Nakon provedenog postupka javne nabave i žalbenog roka počinju radovi, ali još je uvijek prerano govoriti o točnom terminu. Sigurno je da će biti nakon turističke sezone, a kad sve bude gotovo, sada derutni dio centra Betine dobit će uređeno lice – govori Klarin.

Projektantske procjene investicije, zajedno s građevinskim radovima, uređenjem i opremanjem igrališta i hortikulture, procijenjene su na oko 900 tisuća kuna s PDV-om, a točan iznos bit će poznat tek nakon što Općina Tisno provede postupak javne nabave.
http://www.sibenik.in/zupanija/u-ure-enje-skolskog-igralista-i-trga-u-centru-betine-opcina-tisno-ulaze-900-tisuca-kuna/90576.html

više...
12.01.2018

PRVA FAZA RADOVA PRIVEDENA KRAJU Šibensko Veleučilište u novom ruhu: Izgrađen je treći kat, a do kraja godine nove prostorije bit će uređene i spremne za nastavu

Prva faza izgradnje trećeg kata na šibenskom Veleučilištu vrijedna 7 milijuna i 250 tisuća kuna ovih je dana privedena kraju. Kako doznajemo od dekana Ivana Malenice sada slijedi prijava na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za drugu fazu, odnosno opremanje i uređenje prostora pa bi novi dio Veleučilišta trebao biti spreman za studente i nastavnike do kraja ove godine.
Prva faza radova nadogradnje trećeg kata i produljivanja postojeće zgrade je završena. Sada slijedi druga faza u kojoj ćemo od Ministarstva tražiti financijska sredstva za unutrašnje uređenje i opremanje opremanje prostorija, a nadam se da će sve biti gotovo do kraja ove godine. U starom dijelu normalno se odvija nastava, a novi prostor omogućit će nam veći kapacitet za izvođenje novih studijskih programa koje pripremamo, a to su specijalistički studij javne uprave i poslovne informatike. U pripremi je i studij sestrinstva i upravljanja okolišem tako da nam veći kapacitet otvara mogućnost i za otvaranje ta dva nova studija. Dogovorili smo i suradnju s Institutom za turizam vezano za izmjenu nastavnog plana studija turizma s ciljem poboljšanja i praćenja novih trendova u turizmu tako da uskoro krećemo i s time – kaže dekan Malenica.

Radovi na produljivanju zgrade i nadogradnji trećeg kata Veleučilišta započeli su u veljači 2017. godine, a iako je rok za dovršetak radova bio 9 mjeseci, radovi su se odužili zbog problema s projektom i nabavom ograde, a u srpnju ove godine dogodila se i teška nesreća kada je radnik koji je obavljao građevinske radove na zgradi šibenskog Veleučilišta smrtno stradao nakon što je pao tijekom izvođenja radova.

Nadogradnjom je Veleučilište dobilo preko 1.000 kvadrata novog i korisnog sadržaja za studente i osoblje, kabinete za nastavnike, prostor za sve službe dekanata na jednom mjestu, veliku vijećnicu za održavanje sjednica, učionice, prostor u postojećem dijelu zgrade za arhivu, biblioteku s čitaonicom te studentski dnevni boravak. Osim novih kabineta, VUŠ je dobio četiri nove predavaonice, od čega i jedan računalni kabinet.
U prizemlju je proširen prostor ispred staklenog dijela referade čime je dobiveno više prostora za boravak studenata, a projektom je predviđen i novi lift za invalide. Na prvom katu postojeći dekanat pretvoren je u manje urede, kako bi se oslobodio prostor za budući viseći most do nove knjižnice iznad sportske dvorane.

Na drugom katu, iznad postojeće površine krova nadograđuje se novi prostor s tri učionice. Najveća će primati gotovo 300 osoba, uz garderobu te tehnički prostor. U produžetku je još jedna dvorana srednje veličine te novi informatički kabinet.

Na potpuno novom trećem katu smješten je dekanat, koji će objediniti sve administrativne službe na jednom mjestu te gornji dio velike dvorane koja će se graditi. Na krovu se nalaze solarni paneli te dizalica topline, što će smanjiti troškove održavanja.

Riječ je o investiciji koja je isključivo financirana iz sredstava Veleučilišta, a koja je stvorila preduvjete za daljnji razvoj Veleučilišta. Idejni i finalni projekt izradio je arhitektonski studio ARX d.o.o, koji je, na čelu s glavnim arhitektom Damirom Lasinovićem, između ostalog projektirao i studentski restoran u Šibeniku, a radove je izvodila tvrtka HM-PATRIA.

http://www.sibenik.in/sibenik/sibensko-veleuciliste-u-novom-ruhu-izgra-en-je-treci-kat-a-do-kraja-godine-nove-prostorije-bit-ce-ure-ene-i-spremne-za-nastavu/86651.html

više...