Izbornik

Vijesti

24.09.2018

AMPHORARIUM Projekt koji može otok pretvoriti u ronilačku meku

U murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici danas je predstavljen Projekt Posjetiteljsko-interpretacijskog centra “Amphorarium”, koji uz predstavljanje antičke baštine Murtera kani uvezati i lokalnu poljoprivredu, gastronomiju i ronilački turizam.
Projekt su uz načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova i voditelja Odsjeka za financije razvoj i gospodarstvo Luku Ježinu predstavili arhitekt Damir Lasinović i njegovi suradnici iz Studija Arx d.o.o. Jure Knežević i Iva Petrov, Jelena Devićić i Marko Barišić iz šibenske tvrtke Kocka d.o.o. te ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.
– Rješavajući imovinsko-pravne odnose zemljišta za gradnju dječjeg vrtića otkrili smo stoljetnu gusternu i od početne ideje njenog uređenja došli do projekta vrijedog 11 milijuna kuna. Njime ćemo dobiti portal u povijest, koji nas vraća u razdoblje Grčke i Rima, što će će zajedno Muzejem betinske drvene brodogradnje učiniti Murter jedinstvenim i nezaobilaznim odredištem na turističkoj karti Hrvatske. To nipošto neće biti još samo jedna građevina, već će unutar Amphorariuma kroz razne manifestacije biti predstavljeno sve što je Murter bio i što je danas. Podrazumijeva i rast interesa za ronilački turizam, podizanje ronilačkih centara višz razinu te razvoj turističkih ruta na podmorskim arheološkim lokalitetima. U tom smislu već traju i pregovori o aktiviranju barokomore u samom Murteru, što će svakako puno značiti za razvoj ronilačkog turizma na ovom dijelu obale – rekao je načelnik Turčinov, uz zahvale cijelom timu koji je omogućio pokretanje projekta.
Luka Ježina pojasnio je kako se investicija planira realizirati kroz EU fondove te da građevinske radove otpada 8,5, a na likovni postav i uređenje interijera 3,5 milijuna od ukupnih 11 milijuna kuna planiranog troška. Predstoji izrada glavog projekta i ishovanje građevinske dozvole te prilagodba prostorno-planske dokumentacije.

– Realizacija projeka će uvelike ovisiti o dinamici ishodovanja tih dokumenata i dinamici natječaja za europska sredstva, a planira se realizirati unutar pet godina – rekao je Ježina, uz napomenu da je tu uračunata i realizacija prioritetnih projekata Općine Murter-Kornati, kao što su dječji vrtić s jaslicama, starački dom i sustav odvodnje.

– Nakon lanjske godine, koja je u smisli kapitalnih ulaganja bila udarnička, ovu 2018. smo prozvali papirnatom jer smo se fokusirali na izradu projekata i rješavanje prostorno-planske dokumentacije. No, svejedno smo uspjeli realizirati drugu fazu plaže Luke, stazu na Crnikovcu i prvu fazu uređenja Arheloške plaže Colentum koju nismo mogli provesti kroz EU fondove zbog privatnog vlasništva – rekao je Ježina.
Ove je godine Općina Murter-Kornati, istaknuo je Ježina, na natječaje prijavila projekte vrijedne blizu 20 milijuna kuna, a u tijeku je priprema novih, vrijednih čak 40 milijuna eura, ne računajući projekt kanalizacije i projekt Kurnata Rediviva.

Ježina je dodao kako ohrabruje i vijest o odobrenju projekta Arheološkog parka Colentum u sklopu Interreg Hrvatska – Italija, o čemu će narednih dana biti više riječi te je za razdoblje do kraja godine najavio i predstavljanje projekata uređenja plaže Slanica i Jadranskog centraza održivi razvoj otoka i priobalja.
Uz ljude iz Općine, Studija Arx, Kocke i Muzeja grada Šibenika, rečeno je na predstavljanju, značajnu ulogu u cijelom projektu ima i Udruga Argonauta.

– Upravo je Sanja Tabori iz Argonaute iznjedrila naziv Amphorarium, koji označava sadržano u amfori. A sadržaj amfore je poanta cijele priče, vino, maslinovo ulje, začini… čijim povezivanjem dolazimo do izuzetnog potencija gspodarske suradnje naših ugostitelja s OPG-ima, zadrugama i ronilačkim klubovima, što će svakako biti poticaj gospodarskom razvoju i turističkoj promociji – rekao je Ježina.

Danas predstavljene vizualizacije Amphorariuma pogledajte OVDJE, a detalje prezntacije u tekstualnom obliku OVDJE.
http://www.rudinapress.hr/index.php/2018/09/21/amphorarium-posjetiteljsko-interpretacijski-centar-pretvara-otok-u-ronilacku-meku/

više...
28.08.2018

Poziv – Uvid u idejni projekt uređenja trga ispred škole u Betini

Općina Tisno kao investitor dovršila je izradu projektne dokumentacije uređenja trga ispred škole u Betini. Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani mještani na uvid idejnog rješenja projekta u prostorije Turističke zajednice Betina te da na isto daju svoje prijedloge ili primjedbe. Idejno rješenje moći će se pogledati svakog dana od 8 do 20 sati, od utorka 28. kolovoza do utorka 04. rujna.


U sklopu navedene investicije Općina Tisno napravit će i radove na fasadi zgrade škole u Betini, odnosno izvest će radove energetske obnove kompletne zgrade škole u Betini. Projektnu dokumentaciju izradio je studio Arx iz Šibenika, a s radovima bi se započelo početkom 2019. godine.7

http://www.tisno.hr/clanci/poziv-uvid-u-idejni-projekt-ure-enja-trga-ispred-skole-u-betini/846.html

više...
04.07.2018

U Jezerima otvoren veliki sportski park Petrov vrt: Na 2.600 kvadrata u centru mjesta sad su brojni sadržaji za sport i rekreaciju

Sportsko tematski park Petrov vrt u Jezerima otvoren je u utorak navečer košarkaškom utakmicom i teniskim mečevima. Investicija je to vrijedna 2,9 milijuna kuna. Izgradnja parka financirana je iz državnog i proračuna Općine Tisno.

– Intencija arhitekta Damir Lasinovića bila je potaknuti na razmišljanje, na kreativnost, na kreativne igre. Čini se da je u tome uspio – rekao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin za Rudinapress.

Na 2600 četvornih metara uz nogometno igralište, sagrađeno prije '90. i obnovljeno 2008. godine, uređeni su košarkaško i tenisko igralište s pratećim sadržajima te neobični i vrlo zanimljivi park za igru i rekreaciju djece. U parku nema klasičnih ljuljački, klackalica, tobogana, pješčanika, već su poput kakvih umjetničkih instalacija po umjetnim brežuljcima postavljene sprave za vježbanje, neobične klupe, amfiteatar i prolazi.
Svečano otvorenje prošlo je bez uobičajenih protokola i bez govora. Načelnik je tek u kratkoj izjavi za medije izrazio zadovoljstvo okončanjem još jednog važnog projekta, koji će sa sadržajima koji po njegovom sudu premašuju potrebe samih Jezera, imati značaj za sport, rekreaciju, pa i turizam, na razini cijelog otoka. Da jedna općinska svečanost ne bi sve bila posve neformalna, načelnik je ipak presjekao vrpcu, a u tome mu je pomogla prezimenjakinja Eleonora iz KUD-a Koledišće, piše Rudinapress.
https://www.sibenik.in/zupanija/u-jezerima-otvoren-veliki-sportski-park-petrov-vrt-na-2-600-kvadrata-u-centru-mjesta-sad-su-brojni-sadrzaji-za-sport-i-rekreaciju/94264.html

više...
03.07.2018

Gradska uprava traži izvođača pete faze uređenja bivšeg kina Odeon: Kažu da radovi dugo traju, ali da su zato uštedjeli novac

Grad Šibenik raspisao je natječaj za petu fazu radova rekonstrukcije bivšeg kina Odeon. Radovi su vrijedni oko 2,2 milijuna kuna, a obuhvaćaju među ostalim uređenje zone ulaza s glavnim pročeljem prema rivi, novu fasadu i veliko stubište, priopćili su danas iz gradske uprave.

Značajke pete faze rekonstrukcije bivšeg kina Odeon su uređenje zone ulaznog hola s glavnim pročeljem prema obali, što uključuje potpuno novu fasadu s velikim stubištem, zatim unutarnje uređenje koje obuhvaća montažu kompletne rasvjete, postavu keramičkih pločica, ugradbu svih unutarnjih vrata, kompletne sanitarne opreme i montažu lifta u čeličnoj nosivoj strukturi, te završno bojanje svih zidnih i stropnih ploha kao podloga za interijerske obloge koje dolaze u posljednjoj fazi. Važno je naglasiti da se sada planira izvršiti i sanacija od vlage svih kontaktnih zona bivšeg kina sa okolnim objektima, a čije derutno stanje stalno ugrožava novouređeni objekt. Upadom vandala na krovnu površinu se uništavaju krovne obloge i začepljuju odvodni kanali bacanjem raznih predmeta pa će se tu postaviti visoke zaštitne ograde', stoji u priopćenju koje su danas poslali iz gradske uprave.

Podsjetimo, dvorana nekadašnjeg kina Odeon rekonstruira se fazno, a konačni cilj je stavljanje u funkciju polivalentne dvorane namijenjene odražavanju kino i kazališnih predstava i kulturno-glazbenih događanja poput predstava, kino-projekcija, plesa, i održavanja konferencija i kongresa. Tom novom dvoranom upravljala bi Javna ustanova Tvrđava kulture.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je između 12 i 13 milijuna kuna, ovisno o završnoj razini unutarnjeg uređenja. Ministarstvo kulture je 2013. godine odobrilo bespovratnih 400.000 kuna za ovaj projekt, 2014. i 2015. godine po 700.000 kuna, 2016. i 2017. godine po 800.000 kuna, a za ovu godinu 500.000 kuna.

-Kroz prve četiri faze radova napravljen je i realiziran projekt statičke sanacije objekta jer su potrebu za tim pokazale geomehanička i statička analiza objekta, a izrađena je i revizija glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije bivšeg kina. Odrađeni su mehanički i ručni iskopi materijala oko temeljnih stupova do dubine postojećih temelja, ugrađena je i armatura te je postavljena oplata za proširenje temelja. Uz hidrodinamičku pripremu stupova postavljen je i novi beton. Zatim su izvedeni radovi na uređenju pročelja objekta, postavili se vanjski fasadni slojevi, uključivo krov, te vanjska stolarija. Postavile su se vodovodne, kanalizacijske i elektro instalacije te instalacija za grijanje i hlađenje, zatim unutarnja toplinska i hidroizolacija, estrih i gips ploče te odradili ostali zidarski, betonski i dio obrtničkih radova u unutrašnjosti prostora. Ujedno se riješio sustav odvodnje cijelog objekta na koji se Odeon naslanja - nabrojio je dosadašnje radove na objektu dogradonačelnik Danijel Mileta.

Istaknuo je još da nijedan gradski projekt ne zapostavljaju te da rade u skladu s optimizacijom financijskih sredstava.

- Nekadašnje kino Odeon je primjer fazne gradnje gdje na svaku proračunsku kunu nađemo po jednu iz vanjskih izvora, baš onako kako odgovorna gradska vlast i treba gospodariti novcem građana. Do sada je u objekt uloženo preko šest milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture subvencioniralo 3,4 milijuna kuna, što nam je potvrda kako smo izabrali pravi način za financiranje uređenja ovog derutnog gradskog objekta. Istina, zato radovi duže traju, ali štedimo gradski novac - kazao je Mileta.

Natječaj za radove pete faze, procijenjene na 2,2 milijuna kuna, završava 30. srpnja 2018., a od sutra se može pronaći u Narodnim novinama.

https://www.sibenik.in/sibenik/gradska-uprava-trazi-izvo-aca-pete-faze-ure-enja-bivseg-kina-odeon-kazu-da-radovi-dugo-traju-ali-da-su-zato-ustedjeli-novac/94196.html

više...