Izbornik

Vijesti

21.03.2019

Početak radova na uređenje Trga ispred škole u Betini

Na trgu ispred zgrade u kojoj je smještena Područna škola OŠ Murterski škoji arhitektonski Studio Arx iz Šibenika osmislio je ograđeno polivalentno dječje igralište promjera 17 metara s tribinama, zelenim džepovima i nekoliko parkirališnih mjesta. Riječ je o investiciji Općine Tisno u iznosu od 1,2 milijuna kuna, od čega je 350.000 namaknuto iz Programa za razvoj otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Posao je u postupku javnog nadmetanja dobila tvrtka Bučić gradnja d.o.o. te je početak radova najavljen za ponedjeljak 25. ožujka.

Radovi će se odvijati u periodu od 60 radnih dana. Planirani završetak cijelog obuhvata je 15. lipanj 2019. godine.

http://www.tisno.hr/clanci/obavijest-o-pocetku-radova-ure-enje-trga-ispred-skole-u-betini/964.html

http://www.rudinapress.hr/index.php/2019/03/20/betina-gradi-se-trg-pred-skolom-maknite-aute/

više...
18.02.2019

Šibenski arhitekti osmislili novo rješenje za dvostruki bedem! Pogledajte njihov inovativan pristup

Studio ARX u suradnji sa švicarskom firmom Inauen-Schätti AG dao je svoju ideju o aktualnoj temi kako bi trebalo urediti pristup na tvrđavu sv. Mihovila kroz dvojne bedeme poznatih kao ‘Cesta spasa’. Ustupili su svoje rješenje Šibenskom portalu, a ono se oslanja na potpunu valorizaciju starih zidina koje se trebaju temeljito konzervirati i prezentirati javnosti. Temelji se na električnoj uspinjači koja je kao rješenje primijenjena u gradovima Europe poput Ljubljane, Salzburga, Budimpešte, Atene, Lisabona i niza drugih zaštićenih povijesnih dobara.

A u čemu je prednost uspinjače u odnosu na druga rješenja? Riječ je, vele arhitekti, o modernoj maksimalno ostakljenoj kabini dimenzija 3 puta 1,6 puta 2,2 metra za 20 do 30 ljudi koji omogućava prezentaciju dvojnih bedema u cijelosti s minimalnim invazivnim intervencijama.
– Tračnice po kojima kabina putuje vrlo su uske i traže točkasto temeljenje na velikim rasponima, čime bi se građevinska intervencija unutar bedema dovela na minimum, a time i opasnost od stradavanja vrlo osjetljive zaštićene strukture. Ovo rješenje omogućava promjenu nagiba tračnica, što zahtijeva zatečena konfiguracija terena unutar dvojnih bedema, a da pri tom pod kabine zadrži horizontalni položaj. Brzina kretanja je idealno prilagođena panoramskom razgledavanju i brzini protoka posjetitelja – ističu arhitekti Damir Lasinović i Jure Knežević iz studija Arx.
Posljedica takvog rješenja je, napominju, financijski izuzetno rentabilna intervencija, ekološki prihvatljiva i samoodrživa. Točka krajnjeg podizanja nalazi se iznad najstrmijih dijelova uspona gdje nastavak obilaska ne traži ozbiljniji fizički napor, a omogućava daljnje razgledavanje podzida sa zapadne strane tvrđave s ostacima pripadajućih kula koje datiraju iz 14. ili 15. stoljeća.

– Smisao je posjetitelju približiti duž cijele trase povijesnu znamenitost dvojnih bedema, podzida i kula kao važni integralni dio tvrđave. Tijekom uspinjanja imat će priliku nesmetano doživjeti svu ljepotu zaštićene kulturne baštine, jer smisao pristupa kroz dvojne bedeme nije samo brzi dolazak na tvrđavu, već cjelovito upoznavanje sa svim njenim dijelovima – kazali su nam Lasinović i Knežević.
U slučaju da to rješenje bude prihvatljivo konzervatorskim službama i gradskim ocima, svu projektnu dokumentaciju integriranu u arhitektonsko rješenje, kao i svu tehničku podršku švicarska tvrtka Inauen-Schätti AG je, doznajemo od tehničkog voditelja Thomasa Mullera, spremna ustupiti potpuno besplatno.

http://sibenskiportal.rtl.hr/2019/02/18/foto-sibenski-arhitekti-osmislili-novo-rjesenje-za-dvostruki-bedem-pogledajte-njihov-inovativan-pristup/

više...
07.02.2019

Projekt vrijedan 2,4 milijuna kuna: U Tribunju počinje gradnja nove šetnice Luna-Zamalin

Načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić i predstavnik izvođača radova iz tvrtke Agrad potpisali su danas Ugovor o izgradnji šetnice Luna-Zamalin vrijedan 2,4 milijuna kuna.

Radovi počinju krajem sljedećeg tjedna, trajet će do početka lipnja u prvoj fazi koja će obuhvatiti spajanje Zamalina sa postojećim dijelom šetnice kod Lune. Nakon ljetne sezone će se ista dovršiti na način da će se popločati s kamenom i postaviti urbana oprema.

http://sibenskiportal.rtl.hr/2019/02/06/projekt-vrijedan-24-milijuna-kuna-u-tribunju-pocinje-gradnja-nove-setnice-luna-zamalin/

https://www.sibenik.in/zupanija/najdrazi-projekt-mladog-nacelnika-sljedeci-tjedan-pocinje-gradnja-nove-setnice-u-tribunju/103012.html

više...
29.01.2019

Ministarstvo odobrilo 350.000 kuna za projekt uređenja trga ispred škole u Betini

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je Općini Tisno 350.000 kuna za uređenje parka ispred škole u Betini prema projektu s kojim je Općina aplicirala sukladno Javnom pozivu Program za razvoj otoka 2019. godine.


Odluku o odabiru projekata za Program razvoja otoka u 2019. ministrica je potpisala u ponedjeljak te je danas objavljena na stranicama službenim stranicama Ministarstva. Cilj Programa za razvoj otoka je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti, a njime će se ukupno će se na području otoka i poluotoku Pelješcu sufinancirati 51 mali kapitalni projekt za što se u državnom proračunu osigurao iznos od 22,8 milijuna kuna.

– Procijenjena vrijednost radova na uređenju trga ispred betinske škole je 1,2 milijuna kuna s PDV-om. Postupak javne nabave je u tijeku i bude li sve išlo po planu radovi će biti gotovi do početka turističke sezone – najavljuje načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Ovo su, kako kaže načelnik Klarin za portal Rudina Press, prva sredstva koja su Općini Tisno u ovoj godini odobrena iz EU fondova, a očekuje se još ovakvih dobih vijesti jer su općinski projekti aplicirani na čitav niz natječaja za dodjelu sredstava. Među već odobrenim projektima je dječji vrtić s jaslicama u Jezerima, za koji je Općini Tisno već odobreno 5,2 milijuna bespovratnih kuna.

http://studioarx.hr/hr/projekt/336

više...